Cigarety skončí. Do tří let budou jen samozhasínací

bh
6. 8. 2008 20:47
EU tak chce bojovat proti požárům
Hoří? Nehoří? Tak to bude samozhasínací...
Hoří? Nehoří? Tak to bude samozhasínací... | Foto: Ondřej Besperát

Brusel - Kouření v posteli může být smrtelné. Žhnoucí cigareta, která spícímu kuřákovi vypadne z koutku, totiž může zapálit celý dům - včetně spáče samotného.

Proti tomuto zlozvyku chce nyní bojovat i Evropská unie. A zavádí proto samozhasínací cigarety, které by do tří let měly nahradit klasické tabákové výrobky.

Jak informoval německý list Die Welt, na základě dohody mezi členskými zeměmi i Evropskou komisí už Výbor pro normalizaci připravuje podklady pro příslušnou právní normu.

Komisařka pro ochranu spotřebitele Megleva Kunevová se domnívá, že samozhasínací kuřivo ročně zachrání život dvěma tisícovkám lidí a ochrání majetek za miliardy eur.

A jak bude nová cigareta fungovat? Papírek bude vyztužen kroužky z celulózy nebo alginátu (solí kyseliny alginátové). Obě chuťově neutrální látky budou mít stejný efekt: jestliže tahem z plic nezíská cigareta přísun kyslíku z okolního vzduchu, do minuty sama zhasne.

Samozhasínací cigarety nejsou takovou fantasmagorií, jak by se na první pohled mohlo zdát. Prodávají se například v některých státech USA a jejich povinné zavedení chystá také Finsko.

Zhasínající cigareta se ale nezamýšleně objevila již před desítkami let v někdejším Sovětském svazu. Některé levnější značky cigaret byly ubaleny do tak nekvalitních papírků, že samy do konce nedohořely.

 

Právě se děje

Další zprávy