Za prací do Německa? Počkáme si až do roku 2011

Redakce EKO
25. 4. 2008 14:36
Omezení pro Čechy nadále platí v pěti zemích

Berlín - Příští rok měl být podle původního plánu časem, kdy se měl německý pracovní trh otevřít lidem z nových členských států Evropské unie. Nestane se tak.

Německá vláda se rozhodla, že období prodlouží o další dva roky. Omezení přístupu pracovníků z nových členských zemí Evropské unie na německý trh tak zřejmě padne až v roce 2011.

Slova člena předsednictva Karla-Josefa Laumanna z Křesťanskodemokratické strany (CDU) odcitoval deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Je rozhodnuto," potvrdil s tím, že Německo využije maximální možné doby, aby zabránilo přílivu pracovní síly z východu.

Na volný přístup na německý pracovní trh si tak Češi ještě počkají. Pracovní povolení potřebují nadále v pěti státech Unie - v Německu, Rakousku, Belgii, Francii a Dánsku. To se ale chystá svůj trh otevřít už letos.

Země EU uplatňující restrikce na trhu práce
Foto: Aktuálně.cz
Německo Nutné povolení od úřadu práce. Zaměstnavatel musí doložit, že na stejné místo nenajde německého pracovníka. Výjimky a úlevy mají pendleři a sezónní zaměstnanci. Plný přístup na trh práce má ten, kdo v SRN alespoň rok trvale pracuje.
Foto: Aktuálně.cz
Rakousko Uplatňuje podobná pravidla jako Německo. Snadnější přístup na trh práce mají zaměstnanci z příhraničí, au pair a domácí ošetřovatelky.
Foto: Aktuálně.cz
Belgie Pracovní povolení se vydává na první rok práce a je vázáno na konkrétní místo. Jeho vyřízení trvá zhruba dva měsíce.
Foto: Aktuálně.cz
Dánsko Uplatňuje pracovní i pobytové povolení, i když od loňského července platí zjednodušená procedura. Bariéry by měly padnout příští rok.
Foto: Aktuálně.cz
Francie Vyžaduje pracovní povolení, jehož vyřízení zabere tři měsíce. Zjednodušený přístup mají určité profese - například stavební dělníci, zahradníci, ale také číšníci nebo řezníci.
Zdroj: EURES
 

Právě se děje

Další zprávy