Topolánek? Horká hlava vlažná vůči EU, zní z Bruselu

bh
18. 4. 2008 16:24
European Voice otiskl profil českého premiéra

Brusel - Svéhlavý politik s kuriózní směsicí názorů a vlažný Evropan obestřený lokálními skandály. Tak Mirka Topolánka vidí přední unijní týdeník European Voice.

V posledním vydání mu vlivný list spadající pod koncern, který vydává také prestižní týdeník The Economist, věnoval profil pod názvem Off-piste premier (Premiér lyžující mimo sjezdovky).

European Voice připomíná Topolánkovo nediplomatické impulzivní jednání, a to včetně peskování odborářů a novinářů, vztyčeného prostředníku a nevhodných parafrází historických nacistických výroků.

"Topolánek není součástí tvrdého jádra euroskeptického křídla ODS a projevuje málo nadšení pro rutinní spílání Bruselu, které provozuje zakladatel strany a současný český prezident Václav Klaus. Je to ale vlažný Evropan," popsal premiéra týdeník.

Topolánkovy politické názory pak bruselský list popsal jako "podivnou kombinaci".

"Je proti trestu smrti a jakémukoliv zákazu potratů, na druhou stranu je také proti legalizaci měkkých drog a sňatkům gayů," konstatuje European Voice.

Čeští politici se na stránkách unijního tisku neobjevují často. Naposledy zaznamenala bruselská média Česko v souvislosti s nekoordinovaným postupem ve věci amerických víz, okrajově se věnovala také tématu plánované výstavby americké radarové základny v Brdech.

 

Právě se děje

Další zprávy