V energetice EU není schopna postupovat společně

Benita Ferrero-Waldnerová
18. 4. 2008 15:13
Eurokomisařka píše exkluzivně pro Aktuálně.cz
Evropská komisařka pro vnější vztahy, Rakušanka Benita Ferrero-Waldnerová
Evropská komisařka pro vnější vztahy, Rakušanka Benita Ferrero-Waldnerová | Foto: Reuters

Komentář - Evropská unie musí řešit novou světovou energetickou rovnici: je nutné zabezpečit nejen rozmanitost původu dodávek a přepravních tras, ale také větší pestrost ve skladbě energetických zdrojů.

To je také cílem třetího energetického balíčku o vnitřním energetickém trhu. Lépe propojený vnitřní trh poskytne v krizové situaci větší plynulost a solidaritu. Zvýšení energetické účinnosti o 20 procent máme na dosah.

Začlenění minimálně pětiny obnovitelných energetických zdrojů a 10 procent biopaliv do skladby energetických zdrojů by významně snížilo dovozy ropy a zemního plynu. Do roku 2020 by se rovněž snížily výdaje na energii o více než 50 miliard eur.

Nedělejme si však iluze. I kdyby byla v roce 2020 zavedena všechna opatření třetího energetického balíčku, stále budeme dovážet více než polovinu různých druhů energie, zejména ropy a zemního plynu.

V této souvislosti se množí potíže. Hranice sta dolarů za barel ropy byla překročena. Musíme čelit konkurenci dalších spotřebitelských zemí a znárodňování zdrojů ve většině producentských zemí. Hlavní dodavatelé zemního plynu mimo EU chtějí vytvořit kartel na způsob producentů ropy. Proto musíme být velmi ostražití.

Rusko zůstává partnerem č.1

Rusko je a zůstane naším hlavním energetickým partnerem - naše potřeby však rostou rychleji než ruská produkce. Pestrost skladby není jen politickou volbou. Je to také zodpovědnost vůči naším spoluobčanům. Z tohoto důvodu Komise v zájmu energetické bezpečnosti spolupracuje s dalšími významnými partnery.

Na východě byly uzavřeny dohody s Ázerbájdžánem, Kazachstánem a Ukrajinou. Dokončujeme jednání s Turkmenistánem. Aktivně podporujeme plány na energetický koridor přes Kaspické a Černé moře a renovaci přepravních infrastruktur ruského zemního plynu přes Ukrajinu, které jsou pro naše dodávky strategické.

Rusko a je a zůstane hlavním energetickým partnerem EU.
Rusko a je a zůstane hlavním energetickým partnerem EU. | Foto: Reuters

Na jihu byly uzavřeny dohody s Egyptem, Marokem a Jordánskem. Kromě toho se dojednává strategické partnerství s Alžírskem, které je naším tradičním dodavatelem. Dokončení jednání o nové dohodě s Libyí nám umožní čerpat mnohem více dodávek z této země. To nás přibližuje k evropsko-středomořského energetickému trhu.

Evropská komise současně zkoumá nové projekty vzájemného propojení na Středním Východě a s Mašrekem. Rádi bychom uzavřeli energetické partnerství s Irákem. O prohloubení spolupráce se zeměmi tohoto regionu jsem osobně jednala v Perském zálivu.

Tato rozmanitost bude mít však smysl jedině tehdy bude-li v rámci EU existovat opravdový trh. Z tohoto důvodu je důležitý plánovaný plynovod NABUCCO, který bude tvořit strategické vyústění kaspicko-černomořského koridoru, plynovod z Mašreku a budoucí vzájemné propojení s regionem Perského zálivu a jednoho dne i s Irákem, dovolí-li to politická situace.

Naše úsilí již vyvolalo reakci. Rusko vytváří projekty plynovodů paralelních s plynovodem NABUCCO, např. Nord Stream, Blue Stream 2 a South Stream, aby si udrželo svou pozici na evropském trhu.

Musíme uznat, že Rusko uskutečňuje své cíle koherentním a strategickým způsobem. Může Evropská unie jednat stejně? Po pravdě řečeno, naším problémem není až tak Rusko, jako spíše naše neschopnost postupovat společně.

Někteří lidé si myslí, že naše potíže pramení ze skutečnosti, že energetika nespadá do společných pravomoci, a to i přes pokroky provedené v Lisabonské smlouvě. Pro mě osobně je daleko závažnějším a naléhavějším faktem nedostatečná koordinace a transparentnost v rámci EU - rysy, které jsou nutné, chceme-li hovořit k našim partnerům jednotným hlasem.

Ropovod Baku-Ceyhan propojující Kaspik a Středozemní moře.
Ropovod Baku-Ceyhan propojující Kaspik a Středozemní moře. | Foto: Reuters

Síla EU? Půl miliardy spotřebitelů

Velkou výhodou Evropské unie je její větší ekonomická síla v porovnání se silou jednotlivých členských států. Proto musí této výhody využívat vůči svým konkurentům a při vyjednávání s dodavatelskými státy. Zásobovat trh o síle 500 milionů spotřebitelů představuje neskutečnou vyjednávací sílu ve srovnání s 27 roztříštěnými a rozdělenými trhy, jak z hlediska objemu či ceny.

Musíme vyvinout opravdovou evropskou diplomacii pro naši energetickou bezpečnost, která bude začleněna do evropské bezpečnostní strategie. Energie se může stát novým nositelem evropské integrace, tak jako jím v začátcích bylo Evropské společenství uhlí a oceli.

Autorka je evropská komisařka pro vnější vztahy a politiku sousedství. Redakčně kráceno

 

Právě se děje

Další zprávy