Francie má pro vládu nad Evropou uměleckého šéfa

bh
2. 4. 2008 23:00
Předsednictví Unii bude dirigovat designér
France's President Nicolas Sarkozy delivers a New Year speech to the media at the Elysee Palace in Paris January 8, 2008. REUTERS/Philippe Wojazer (FRANCE)
France's President Nicolas Sarkozy delivers a New Year speech to the media at the Elysee Palace in Paris January 8, 2008. REUTERS/Philippe Wojazer (FRANCE) | Foto: Reuters

Paříž - Navrhoval pivní lahve, rychlíky i optickou myš. Jeho nová zakázka má ale daleko vyšší poslání: bude propagovat moderní Francii.

Řeč je o světoznámém designérovi Philippu Starckovi, který se nově stal "uměleckým ředitelem" francouzského předsednictví v Evropské unii, které odstartuje v létě. Úkolem ho pověřil ministr zahraničí Bernard Kouchner.

"Kouchner chce, aby mělo francouzské předsednictví velmi zajímavý, velmi kreativní profil," řekl Starck agentuře AFP.

Podle něj je třeba se rozloučit se starou Francií, kterou reprezentuje kyprá Marianne na barikádách, a soustředit se na avantgardní tvář "kreativní Francie moderních technologií".

Starckův legendární odšťavnovač ve tvaru kraba. Bude se s logem EU rozdávat jako dárek?
Starckův legendární odšťavnovač ve tvaru kraba. Bude se s logem EU rozdávat jako dárek? | Foto: Aktuálně.cz

Dárečky budou. V top kvalitě

Starck se chce zaměřit kromě designu interiérů, kde budou jednání během předsednictví probíhat, také na oblíbené dárečky, které se v rámci propagace země rozdávají diplomatům i novinářům. "Poprvé v historii EU bude vše vyrobeno ve vysoké kvalitě," pochlubil se módní tvůrce.

Půjde o deset až patnáct dárků, které ale budou představeny až v červnu. Klasicky se rozdávají například zápisníky, psací potřeby, deštníky nebo módní doplňky v podobě šátků či kravat.

Česko, které po půl roce vystřídá Francii v šéfování EU, vypsalo na jednotný design předsednictví soutěž. Ta již je uzavřena, vítěz z užšího výběru bude ale definitivně určen až ke konci roku.

Čtěte více: Chceme elegantní logo EU, říká Vondra. Bude na i na deštnících

 

Právě se děje

Další zprávy