Kaczyňští torpédují eurosmlouvu. Škodí prý Polsku

bh
18. 3. 2008 19:55
Sejm se pře o ratifikaci. Uvnitř: Grafika
Expremiér chce další záruky pro Polsko.
Expremiér chce další záruky pro Polsko. | Foto: Reuters

Varšava - Václav Klaus bývá často označován za kritika č. 1 Evropské unie. Ve stínu nejnovější akce polského prezidenta Lecha Kaczyńského je ale hlas z Prahy spíš nesmělou námitkou.

Prezident Kaczyński se totiž rozhodl vzít lisabonskou dohodu, tedy dokument, který nahradil zkrachovalou euroústavu, frontálním útokem.

Aktivně podporuje snahy Práva a spravedlnosti (PiS) v čele se svým dvojčetem Jaroslawem, který coby tehdejší předseda vlády lisabonskou dohodu podepsal. Jenže expremiér nyní obrátil a tvrdí, že smlouva dostatečně nechrání polské zájmy.

PiS vadí především nadřazenost unijní legislativy nad polskými zákony. Jenže to je jeden z klíčových pilířů EU, bez nichž by sedmadvacítka těžko fungovala.

Konzervativní spojenci PiS se také obávají, že schválení dokumentu by otevřelo stavidla liberálním praktikám, proti nimž bojují: registraci osob stejného pohlaví nebo potratům.

Klíčová debata o ratifikaci dokumentu začala v Sejmu dnes ráno. Vzrušená disputace plná ostrých útoků ale pravděpodobně výsledek do konce týdne nepřinese. Občanská platforma premiéra Donalda Tuska totiž potřebuje ke schválení dvoutřetinovou většinu, a tedy i 14 hlasů opozice.

A právě tu vydatně podpořil prezident, jehož poselství v úterý odvysílala polská televize.

Portugalsko vyčistilo agendu EU. Eurosmlouva byla podepsána.
Portugalsko vyčistilo agendu EU. Eurosmlouva byla podepsána. | Foto: Reuters

"Nemohu souhlasit s dobrovolnou a nespravedlivou degradací postavení naší země v Evropské unii," prohlásil Kaczyński s tím, že navrhne nové znění ratifikačního zákona tak, aby uhájil polskou pozici.

Svůj emotivní šot přitom podmaloval hudbou ze seriálu Polské cesty, ideologického dílka, které vznikalo ve stejné době jako československý major Zeman.

A kritici si všimli ještě jednoho detailu: zatímco Kaczyński řečnil o národních zájmech, polská vlajka za ním visela obráceně.


 

Právě se děje

Další zprávy