Francie chce prosadit novou zelenou energii. Atom

Blahoslav Hruška
12. 3. 2008 22:20
Summit EU bude revidovat ekologický balíček
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brusel - Evropa se možná již v pátek dočká toho, že bude atom zařazen mezi ekologicky čisté energie. Francie si totiž vzala za cíl "zelené jádro" prosadit na summitu, který ve čtvrtek začíná v Bruselu.

A podle všeho má prezident Nicolas Sarkozy velké šance, že čisté jádro nakonec prosadí. Proti dalším investicím do atomových elektráren totiž bojují pouze Rakušané.

"Máme mnoho spojenců," potvrdil listu Die Presse Philippe Ray, mluvčí stálého zastoupení Francie v Bruselu s tím, že ostře proti je jen "jeden nebo dva členové EU".

Francie, která provozuje 59 reaktorů, má pro své snažení statistický argument. Přestože ve využívání zelené energie není zdaleka tak úspěšná jako Rakousko, dokáže vyprodukovat o třetinu méně oxidu uhličitého na hlavu.

Důvod je zřejmý: plných 41 procent energie vyrábí štěpením atomu.

Sarkozy chce nejen jadernou energii zahrnout do nové ekologické politiky EU, ale také podpořit další výzkum nového typu atomových reaktorů, které by mohly mít až padesátinásobně vyšší účinnost než současné modely.

Sarkozyho malá domů

Podle kritiků tím ale především hájí zájmy domácího průmyslu: francouzská Areva totiž patří mezi přední výrobce reaktorů třetí generace. Reaktory typu EPR vyvezla do Finska, Velké Británie nebo Číny, díky exkluzivnímu kontraktu získala také zakázky v Libyi.

S podporou dalšího vývoje reaktorů ale nesouhlasí ekologové. Vzniká tím podle nich konkurenční výhoda atomové lobby.

"Atomový průmysl je na dotacích patologicky závislý. Již teď pobírá sedmkrát vyšší dotace, než jde do obnovitelných zdrojů," řekl Aktuálně.cz Petr Holub z Hnutí Duha.

Rakušané mají na atomovou energii jasný názor.
Rakušané mají na atomovou energii jasný názor. | Foto: Ondřej Besperát

Mezi velké zastánce jádra patří také europoslanec Libor Rouček. "Evropská unie musí více investovat do rozvoje jaderné energie. Elektřina z jádra představuje čistý, konkurenceschopný a bezpečný zdroj," napsal sociálně demokratický poslanec ve své tiskové zprávě.

K renesanci jaderné energie se však v Evropě zřejmě schyluje i bez ohledu na to, zda atomu přitaká EU. Nové bloky plánuje Velká Británie, Francie nebo Slovensko. O výstavbě nového bloku Temelína ostatně uvažuje i ČEZ.

 

Právě se děje

Další zprávy