Proti aukci povolenek se v EU zdvihá vlna odporu

bh
6. 3. 2008 12:00
Verheugen chce výjimky pro těžký průmysl
Červen 2005 Tmavé emise  ze dvou komínů jsou zejména tuhé znečišťující látky a další plynné emise vznikající při výrobě aglomerátu. Aglomerát je vyráběn za vysoké teploty z železné rudy, koksu a dalších surovina na spékacích pásech. Jedná se o emise složením blízké spalovacímu procesu. Znečišťující látky jsou neustále sledovány kontinuálním systémem měření emisí, který provozuje nezávislá organizace. Emise jsou taktéž v souladu s platnou legislativou v ochraně ovzduší zpoplatňovány. V blízké budoucnosti budou tyto emise radikálně minimalizovány instalací dalšího stupně čištění. Komentář - Radomír Štěrba, Česká inspekce životního prostředí v Ostravě
Červen 2005 Tmavé emise  ze dvou komínů jsou zejména tuhé znečišťující látky a další plynné emise vznikající při výrobě aglomerátu. Aglomerát je vyráběn za vysoké teploty z železné rudy, koksu a dalších surovina na spékacích pásech. Jedná se o emise složením blízké spalovacímu procesu. Znečišťující látky jsou neustále sledovány kontinuálním systémem měření emisí, který provozuje nezávislá organizace. Emise jsou taktéž v souladu s platnou legislativou v ochraně ovzduší zpoplatňovány. V blízké budoucnosti budou tyto emise radikálně minimalizovány instalací dalšího stupně čištění. Komentář - Radomír Štěrba, Česká inspekce životního prostředí v Ostravě | Foto: Eva Matějková

Brusel - Za znečistění je třeba platit. Heslo, na němž se v zásadě shodla také Evropská unie v rámci své nové ekologické politiky, ale pomalu přestává platit.

Podle původního plánu by si veškeré podniky těžkého průmyslu a elektrárny měly od roku 2020 kupovat povolenky k vypouštění skleníkových plynů na jednotné evropské burze. Jenže čím dál více zemí o tom nechce slyšet.

Kromě Poláků a Slováků se velkých znečišťovatelů zastal také eurokomisař pro průmysl Günter Verheugen. Podle něj je potřeba shodnout se rychle na výjimkách.

"Energeticky intenzivní odvětví potřebují jasný, závazný příslib, aby zůstala v Evropě a nemusela zastavit své plány další výstavby," řekl německý eurokomisař v rozhovoru pro list Handelsblatt.

Podle něj by dohoda o výjimkách měla být přijata již příští týden na summitu v Bruselu.

Dosavadní postoj Evropské komise je ale jiný: první přehodnocení pozvolného krácení emisních povolenek naplánovaného na léta 2013-2020 by mělo přijít nejdříve za tři roky.

Těžký průmysl se hájí tím, že již není technologicky schopen emise snížit a bude doplácet na levnou asijskou konkurenci. S tím ale nesouhlasí ekologové. "Podstatou problému není konkurenceschopnost, ale ochrana finančních zájmů průmyslu," domnívá se Petr Holub z Hnutí Duha.

Předpokládá se, že na zcela liberalizovaném trhu s povolenkami by nákup jedné tuny splodin přišel asi na 30-50 eur. To by například pro slévárny znamenalo o 12-20 procent vyšší dodatečné náklady.

"Například elektrárny mají ale ještě technologické rezervy a jsou schopné produkovat i účinněji," upozorňuje Holub.

 

Právě se děje

Další zprávy