Průlom: provideři mohou chránit webové piráty

bh
30. 1. 2008 17:30
Sdílení dat podle EU může zůstat anonymní

Lucemburk - Sdílíte prostřednictvím webu data uložená na svém počítači? A stahujete si tak hudbu a filmy?

Pak se nemusíte bát, že by poskytovatel připojení byl nucen soudu prozradit vaši identitu, která se skrývá za dynamickou IP adresou. Rozhodl o tom Evropský soudní dvůr (ESD), nejvyšší právní instance EU.

V občanskoprávních sporech je podle unijních soudců ochrana osobnosti nadřazena podezření z porušování autorského zákona.

Přečtěte si na Digitálně.cz: Klidně stahujte, nic vám nehrozí. Rozhodla EU 

Pokud tedy národní zákon jednoznačně nestanoví povinnost providerů poskytovat data o svých klientech, soudy je k tomu nemohou nutit.

ESD tak rozhodl v kauze Promusicae vs. Telefónica. Audiovizuální společnost Promusicae po španělské Telefónice jako providerovi požadovala vydání údajů o uživatelích, kteří využívali aplikace KaZaA k nelegálnímu sdílení souborů.

Španělský soud ovšem neměl v kauze jasno, a tak se obrátil na Evropský soudní dvůr.

Stahovat ano, sdílet ne

Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) jde v čele tažení proti výměnným sítím. "Uživatelé mohou hudbu získat na internetu legálně, existuje více než tři miliony položek ke stažení," upozorňuje prezident IFPI John Kennedy.

Samotné stahování filmů, hudby nebo programů z internetu trestné není. Jejich sdílení prostřednictvím privátní sítě (P2P) ovšem ano - jde totiž o šíření, a tím i porušování autorského zákona.

 

 

Právě se děje

Další zprávy