Biopaliva? Větší škody, než jsme doufali, přiznala EU

bh, Reuters
14. 1. 2008 19:00
Brusel vnímá i odvrácenou stranu protežování biopaliv
Foto: Evropská komise

Brusel - Biopaliva platí za vlajkovou loď unijní politiky trvale udržitelného života. EU si dala za cíl, že do roku 2020 jejich podíl v nádržích zvýší na 10 procent a většina států je již přimíchává do benzínu a nafty.

Jenže podle kritiků výroba biopaliva vede ke zdražování potravin, likviduje tradiční plodiny a ničí krajinu. A to teď přiznala také Unie.

"Zaznamenali jsme, že problémy se životním prostředím a sociální problémy, které biopaliva způsobují, jsou větší, než jsme čekali. Musíme být velmi opatrní," řekl eurokomisař pro životní prostředí Stavros Dimas v rozhovoru pro BBC.

EU tak naznačila, že vyhoví nátlaku nevládních organizací, které poukazují na negativní dopady přílišného protežování biopaliv.

"Velká produkce biopaliv může způsobit drtivý úder v podobě zvyšujících se cen potravin a krmiv a nedostatku vody, což bude mít negativní dopady na světovou chudobu," citoval server euobserver.com z dopisu, který aktivisté zaslali do Bruselu.

Negativní dopady biopaliv popsala také studie Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD). Podle ní je vliv používání paliv z nefosilních zdrojů v boji s oteplováním klimatu jen zanedbatelný.

EU podporuje vývoj motorů na biopaliva.
EU podporuje vývoj motorů na biopaliva. | Foto: Evropská komise

Tortilly už jsou dražší

Reálné dopady nadprodukce kukuřice pro výrobu biopaliva již pocítili Mexičané. Velká část produkce totiž putuje na biolíh, čímž se cena kukuřice na trhu zvyšuje.

Podražily tak i oblíbené tortilly, kukuřičné placky, bez nichž se mexická kuchyně neobejde.

Konkrétní plány na přehodnocení ekologické politiky ale EU zatím nemá. Dimasův mluvčí Ferran Tarradellas Espuny pouze potvrdil, že cíl v podobě desetiprocentního podílu biopaliv na celkové spotřebě je politický závazek.

"Samozřejmě to ale budeme prosazovat takovým způsobem, aby nevznikly žádné škody, nebo aby byly aspoň menší, než kdyby byla používána fosilní paliva," dodal mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy