EU musí odtajnit jména lobbyistů, rozhodl soud

bh
11. 11. 2007 13:30
Evropská komise už nemůže vést "důvěrné" rozhovory
Bruselské sídlo Evropské komise.
Bruselské sídlo Evropské komise. | Foto: Reuters

Lucemburk - Jsou skvěle placení, ovlivňují politiky v přijímání evropské legislativy, ale nikdo o jejich aktivitách příliš neví. A když se s nimi sejde Evropská komise, může jejich jména zatajit.

Řeč je o lobbyistech registrovaných při EU, kterých v Bruselu působí na dvacet tisíc. 

Komise bude ale muset "přiznat barvu" a zveřejnit, s kým přesně se bavila. Rozhodl o tom Soud prvního stupně fungující v rámci Evropského soudního dvora. Ten neuznal názor komise, podle nějž by šlo o porušení práv na ochranu osobních údajů.

Soudci tak dali za pravdu společnosti Bavarian Lager, která dováží německé pivo do Velké Británie. Ta si stěžovala na postup komise, která před deseti lety zatajila účastníky jednání schůzky o pivovarnických trustech.

S lobbyingem má zkušenosti také Pavel Telička. Léta v něm působil.
S lobbyingem má zkušenosti také Pavel Telička. Léta v něm působil. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Je to dobrá zpráva pro všechny, kteří by si přáli větší transparentnost v rozhodování EU," citovala agentura AFP Erika Wesseliuse z nevládní organice Corporate Europe Observatory.

Několik sdružení v čele s Corporate Europe každoročně uděluje cenu za nejhorší lobbying v EU. Loni anticenu získala společnost Exxon Mobile, letos je mezi finalisty sdružení německých automobilek, které chce odvrátit postupné snižování emisí CO2.

ČTĚTE VÍCE: Automobilová lobby poráží Brusel

 

 

Právě se děje

Další zprávy