Češi do EU za prací: omezení už jen v pěti zemích

Blahoslav Hruška
1. 11. 2007 13:12
Do ciziny se ale hledat zaměstnání příliš nehrneme

Praha - Práce pro Čechy bude v EU zase o něco snadnější. Poté, co dnes uvolní svůj trh práce Lucembursko, bude pracovní povolení potřeba jen v pěti státech Unie.

Souhlas úřadu s prací v zemi a papírování tak čeká nejen českého zaměstnance, ale především zaměstnavatele v Německu, Rakousku, Belgii, Francii a Dánsku. To se ale chystá svůj trh příští rok otevřít.

Přechodná opatření, která minimálně sousední Německo i Rakousko budou s největší pravděpodobností uplatňovat až do roku 2011, jsou mantrou všech bilaterálních politických jednání již několik let.

Země EU uplatňující restrikce na trhu práce
Foto: Aktuálně.cz
Německo Nutné povolení od úřadu práce. Zaměstnavatel musí doložit, že na stejné místo nenajde německého pracovníka. Výjimky a úlevy mají pendleři a sezonní zaměstnanci. Plný přístup na trh práce má ten, kdo v SRN alespoň rok trvale pracuje.
Foto: Aktuálně.cz
Rakousko Uplatňuje podobná pravidla jako Německo. Snadnější přístup na trh práce mají zaměstnanci z příhraničí, au pair a domácí ošetřovatelky.
Foto: Aktuálně.cz
Belgie Pracovní povolení se vydává na první rok práce a je vázáno na konkrétní místo. Jeho vyřízení trvá zhruba dva měsíce.
Foto: Aktuálně.cz
Dánsko Uplatňuje pracovní i pobytové povolení, i když od letošního července platí zjednodušená procedura. Bariéry by měly padnout příští rok.
Foto: Aktuálně.cz
Francie Vyžaduje pracovní povolení, jehož vyřízení zabere tři měsíce. Zjednodušený přístup mají určité profese - například stavební dělníci, zahradníci, ale také číšníci nebo řezníci.
Zdroj: EURES

"Kdy už konečně zrušíte výjimky pro české zaměstnance?" Tato otázka padá v různých variacích na každé tiskové konferenci, kde vystoupí host z Německa či Rakouska.

Realita je ale poněkud jiná: stejně jako Němci a Rakušané nepodloženě argumentují přílivem levné síly z východu, čeští politici se ohánějí falešným příkladem diskriminace na evropském trhu práce.

Kde Češi najčastěji pracují

Velká Británie 17400 Německo 12404 Rakousko 6680

Zdroj: MPSV

"Přechodná opatření neznamenají, že by Češi nemohli v Německu pracovat, jen je k tomu potřeba souhlas tamní agentury práce," zdůrazňuje Věra Kolmerová, manažerka Evropské služby zaměstnanosti EURES, databáze propojující nabídky úřadů práce zemí EU.

Loni pracovalo v Německu podle statistik 12 400 Čechů a Češek, z toho necelé čtyři tisíce lidí jako tzv. pendleři, tedy ti, kdo každý den jezdí přes hranici za prací. Jenže ani tak není poptávka z Německa zdaleka využita.

Němci prostřednictvím EURESU hledají nejen strojaře a dělníky, ale také například lékaře. "Ten, kdo práci v Německu chtěl, už tam dávno je," podotýká Kolmerová.

Stavební dělníci jsou vítaní prakticky všude. Ilustrační foto
Stavební dělníci jsou vítaní prakticky všude. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Češi jsou i podle Eurobarometru společně se Slovinci a Maďary na posledním místě v ochotě stěhovat se za prací. Faktorů je přitom více - dlouhá léta izolace, jazyková bariéra, ale i výše nákladů na bydlení.

Poláci vzali EU útokem

Pro německé politiky je tak daleko ožehavějším problémem sousední Polsko, které vzalo některé země po vstupu do EU doslova útokem. Podle nejnovějších čísel Ústředního statistického úřadu (GUS) pracuje v Německu 450 tisíc Poláků, v Británii pak 580 tisíc.

Celkový počet Poláků, kteří žijí a pracují v zahraničí, se tak koncem roku 2006 vyhoupl na téměř dva miliony.

 

Právě se děje

Další zprávy