České hranice padnou už před Vánocemi

Blahoslav Hruška
26. 10. 2007 17:55
Vídeň ponechá vojáky v pohraničí. Schengenu navzdory
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Česko vstoupí s dalšími osmi zeměmi do schengenského prostoru 21. prosince. Hranice by tak měly padnout ještě před Vánocemi.

Vyplynulo to z pátečního neformáního jednání ministrů vnitra EU v Praze. "Chceme se podělit o tuto radost," napsalo celkem 18 ministerských delegací v takzvané Pražské deklaraci.

"Budeme žít v prostoru bez vnitřních kontrol - tak trochu jako v Americe," zdůraznil německý ministr vnitra Wolfgang Schäuble.

Na bývalé německo-české hranici by měly vzniknout společné hlídky. Podobné fungují již nekolik let na rýnské hranici mezi francouzským Štrasburkem a německým Kehlem.

Rakousko chce ponechat vojáky
Rakousko chce ponechat vojáky | Foto: Bundesheer

Ne všechny země ovšem s úplným otevřením hranic souhlasí. Sousední Sasko a Bavorsko už oznámily, že zvýší počet pohraničních policistů ve vnitrozemí.

Ještě dál chce jít Rakousko, které ponechá na hranicích vojáky, aby střežili zelenou hranici. "I v následujících měsících budou po přechodnou dobu provázet tento potěšující vývoj," potvrdil nedávno v listu Der Standard ministr obrany Norbert Darabos.

Proti takovému plánu ale protestují rakouští zelení. Podle nich je nasazení vojáků základní služby na hranicích v rozporu nejen s evropskými pravidly, ale i s rakouskou ústavou.

Poslední důvod vojenské služby - pozemní obrana - totiž se vstupem Česka do Schengenu odpadá.

 "Rekrutům, kteří budou povoláni do asistenčního nasazení, stačí jen vyplnit formulář a my budeme financovat jejich stížnost u ústavního soudu," řekl Peter Pilz ze zelených.

Narozdíl od Rakouska je Česká republika chráněna za všech stran. "Rakušané však mohou Praze věřit, že jsme schopni zajistit východní hranice EU," řekl i ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

 

Právě se děje

Další zprávy