EU se chystá cenzurovat internet

bh
2. 10. 2007 12:15
Stránky extremistů by měly být blokovány
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Lisabon - Návody na výrobu bomby, štvavá antisemitská propaganda a výzvy k teroristickým útokům. Právě takové věci by v budoucnu měly zmizet z webu.

Plánuje to alespoň eurokomisař pro vnitro Franco Frattini, který o tom včera v Lisabonu přesvědčoval své ministerské kolegy ze zemí EU.

"Mým záměrem je zavést sankce proti těm, kdo rozsévají teroristickou propagandu nebo na internetu dávají návody, jak vyrobit bombu. Nemá to nic společného se svobodou slova," citovala Frattiniho agentura AFP.

Země blokující web
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Země blokující web

  • Čína
  • Severní Korea
  • Írán
  • Barma
  • Kuba

Frattini proto plánuje novou evropskou legislativu, která by byla více zaměřená právě na internet. "Svět se mění a před pěti lety nebyla žádná potřeba zvažovat taková opatření," prohlásil eurokomisař.

Členské země EU ale nejsou jednotné. Cenzuru internetu by uvítalo Německo, Rakousko i Portugalsko, které unii v tomto půlroce předsedá, naopak lucemburský šéf resortu vnitra Luc Frieden je proti.

"Svobodu nelze omezovat a s takovými metodami daleko nedojdeme," prohlásil Lucemburčan.

Nový "antiteroristický" balíček by měl být představen 8. listopadu na zasedání ministerské rady v Bruselu. Kromě regulace internetu zvažuje unie po vzoru USA také zavedení systému shromažďování dat o leteckých pasažérech.

Praxe předávání a archivování dat funguje pro zaoceánské lety již od roku 2004 na základě dohody mezi EU a Spojenými státy.

Na listopadovém zasedání rady by také měl padnout konečný termín přístupu devíti členských zemí včetně Česka do schengenského systému. Hraniční kontroly tak zmizí zřejmě již o Vánocích.

 

Právě se děje

Další zprávy