Blokády a Temelín? Schwarzenberg se zlobí

Blahoslav Hruška
15. 5. 2007 0:00
Udělejte s tím něco, řekl rakouské ministryni
Karel Schwarzenberg a Ursula Plassniková.
Karel Schwarzenberg a Ursula Plassniková. | Foto: Ministerstvo zahraničí ČR

Brusel/Vídeň - Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg si pozval svou rakouskou resortní kolegyni Ursulu Plassnikovou na kobereček. Pokud neskončíte s blokádami kvůli Temelínu, ponesete následky, pohrozil jí.

Schůzka mezi oběma politiky proběhla mezi čtyřma očima na okraji včerejšího jednání šéfdiplomatů v Bruselu. Podle Černínského paláce šlo o "velmi důrazný rozhovor".

Spory kolem Temelína na Aktuálně.cz

Půjdeme před EU, varuje Praha

"Česko jedná trpělivě, všechno má ale své meze," citovala ČTK Schwarzenberga. Český šéfdiplomat doufá, že se s tím Plassniková "pokusí něco udělat", i když jsou její prostředky omezené.

V krajním případě je Česko ochotno vtáhnout kauzu Temelín na půdu EU. Evropská unie sice spor považuje za čistě bilaterální problém, může ale sehrát roli arbitra.

Sama Plassniková se od stupňujících se blokád rakousko-české hranice částečně distancovala. "Moje práce jako ministryně pro Evropu a zahraničí nespočívá v blokádách, ale dialogu," řekla."Byla jsem informována, že nálada na české straně se zhoršuje," dodala.

Zároveň ale zdůraznila, že Rakušané mají na demonstrace ústavní právo.

Demonstrujte. Ale ve Vídni

To si myslí i Schwarzenberg, nevidí ale důvod, jak to souvisí s blokádami hranic."Kdyby demonstrovali ve Vídni, budiž jim to přáno," citovala ČTK českého šéfdiplomata.

Kamenem sváru v kauze jaderné elektrárny Temelín je tzv. Melkská dohoda z listopadu 2001. Ta stanoví nejen proces informování o záležitostech kolem elektrárny, ale obsahuje také závazek rakouské strany, že umožní průchodnost hranic.

Do nepříjemné situace se však kvůli Temelínu nedostává jen Praha. Rakouská vládní koalice totiž čelí velkému tlaku opozice. Jako Damoklův meč nad celou kauzou visí prosincová rezoluce rakouského parlamentu, která vyzývá Vídeň k podání mezinárodní žaloby na Česko.

Ursula Plassniková čelí nejen stížnostem z Prahy, ale i tlaku opozice.
Ursula Plassniková čelí nejen stížnostem z Prahy, ale i tlaku opozice. | Foto: Reuters

Rakušané nevědí, jak ČR žalovat

Nejnovější právní expertíza Spolkového kancléřství se ale k případné žalobě staví skepticky. Podle ní problém Evropskému soudnímu dvoru nepřísluší a u mezinárodního soudu v Haagu by zase s procesem musela souhlasit také Praha.
 
Nepomohla by ani Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Její smírčí mechanismy totiž nejsou odzkoušené v praxi.

Spolkový tajemník rakouských sociálních demokratů (SPÖ) Josef Kalina obvinil někdejší vládu kancléře Wolfganga Schüssela, že podcenila právní závaznost dohod z Melku.

"Melkský protokol byl ve skutečnosti jen sedativem pro rakouské občany," řekl včera v parlamentu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy