Prodi chce oživit euroústavu. V Praze tvrdě narazil

bh
14. 5. 2007 18:20
Ratifikace ústavy skončila, řekl Topolánek

Praha - Italský premiér a někdejší šéf Evropské komise Romano Prodi v Praze tvrdě narazil. Chce totiž oživit ratifikaci ústavy EU. Česko je ale proti.

Na tiskové konferenci po setkání s premiérem Mirkem Topolánkem bylo zřetelné, že oba politici reprezentují v otázce budoucnosti Evropy zcela opačné tábory.

"Výchozím bodem musí být smlouva, která byla ratifikována osmnácti státy," řekl Prodi s tím, že takový proces je "správný a vhodný". Zastavení ratifikace by podle něj bylo špatným signálem pro všechny, kdo evropskou ústavu již schválili.

Prodi nevidí jinou cestu, jak rychle dosáhnout reforem v unii. "Bez reforem bude EU paralyzována," zdůraznil italský premiér.  

"Jsme ochotni ke kompromisům, ale nepřijmeme všechno," dodal.

Topolánek: Chceme stručnou smlouvu

Právě nutnost reforem je snad to jediné, na čem se Prodi s Topolánkem shodli. Český premiér zopakoval, že je pro vyjednání nového, jednoduššího textu, který by byl smlouvou, nikoliv euroústavou.

Současné oživování ratifikace starého návrhu je podle něj nepřijatelné. "Proces ratifikace je pro nás ukončen," zdůraznil Topolánek.

Také na Hradě se Prodi dočkal chladného přijetí.  "Prezident republiky nesouhlasil s Prodiho názorem, že by bylo lepší, kdyby se členské země vzdaly každá své zahraniční politiky a nahradily ji jednou společnou pro celou EU, která by se opírala o většinové hlasování," uvedla Klausova kancelář na své webové stránce.

V názorech na euroústavu se ale nerozcházejí jen jednotliví členové Evropské unie. Kvůli dokumentu to vře i v české vládní koalici.

O osudech euroústavy by zítra v Berlíně měli jednat eurokomisaři členských států EU. Za Česko vyjednává Jiří Šedivý a Jan Zahradil. A právě Zahradilovy názory jsou trnem v oku Zelených.

Ratifikace, skóre 18:2. Nejsilnější NE bylo to francouzské.
Ratifikace, skóre 18:2. Nejsilnější NE bylo to francouzské. | Foto: Aktuálně.cz

Zelení: Zahradil dělá podrazy

"To, co Jan Zahradil říká o našem postoji k ústavě, je normální podraz na pracně vyjednané vládní pozici. Budeme chtít co nejdříve od premiéra garance, že se to nebude opakovat," řekl místopředseda strany Ondřej Liška Lidovým novinám.

Zahradil něco takového popírá, podle něj je obvinění směšné. "Jde o útok páté kolony eurofederalistů, který jsem čekal, protože jde s ústavou do tuhého," reagoval v LN.


Duel blogerů o euroústavě: Lubomír Zaorálek a Jan Zahradil

 

 

Právě se děje

Další zprávy