Další země unie pustí Čechy na svůj trh práce

sim, čtk
27. 4. 2007 23:26
Nizozemsko dalo zelenou, stopka platí pro šest zemí EU

Brusel/Amsterodam - Nizozemsko v pátek pozdě večer oznámilo, že otevírá svůj pracovní trh členským státům Evropské unie, které přistoupily v roce 2004. Tedy i pracovníkům z Česka.

Češi tak mohou pracovat bez povolení ze "starých" členských států ještě v Británii, Irsku, Švédsku, Řecku, Finsku, Španělsku, Portugalsku a Itálii.

Nizozemský trh se otevírá také dalším sedmi zemím, a to Slovensku, Polsku, Maďarsku, Estonsku, Lotyšsku, Litvě a Slovinsku. Kypr v přístupové smlouvě žádné pracovní restrikce neměl a u Malty byla pouze zmíněna možnost uplatnění takzvané ochranné klauzule, podle které mohl daný stát opět zavést omezení volného pohybu pracovníků, pokud byl jeho trh práce ohrožen.

Evropský komisař Vladimír Špidla krok Haagu přivítal. "Otevření trhu občanům osmi členských států střední a východní Evropy přinese nizozemské ekonomice i zemi jako celku prospěch," uvedl Špidla v prohlášení.

Původní evropská patnáctka na práci většiny nováčků uvalila před třemi roky - před rozšířením Evropské unie o deset nových členů - "embargo". S výjimkou Velké Británie, Švédska a Irska museli tak lidé z těchto zemí dál žádat o pracovní povolení, pokud chtěli odejít za prací do západní Evropy.

Restrikce, naplánované tak, aby po prvních dvou letech vlády znovu zvážily, zda mají omezení smysl, s 1. květnem 2006 mnohde padly. Svůj trh práce nově uvolnili Portugalci, Španělé a Finové, po nich i Řekové.

Dnešní nizozemské rozhodnutí znamená, že omezení volného pohybu pracovníků platí v různé míře už jen v šesti ze 27 států unie. Týká se to Německa, Rakouska, Francie, Lucemburska, Belgie a Dánska.

Radikálními "odpírači" jsou zejména Rakušané a Němci, kteří mají k nováčkům geograficky nejblíže a nejvíce se bojí konkurence z východu.

V obou zemích je otevření trhu práce obrovským politickým tématem. Jakkoli tamní vlády nezpochybňují, že novým zemím upírají jeden z principů, na nichž Unie stojí, trh práce kvůli tlaku veřejnosti jen těžko uvolní.

Například Vídeň totiž dlouhodobě bojuje s vysokou nezaměstnaností, loni žilo v Rakousku nejvíce lidí bez práce v celé poválečné historii země.

Nováčky si nepřejí ani ve Francii, ta ovšem učinila ústupky. Vláda loni uvolnila některé sektory -  oblasti, kde "francouzským firmám chybí pracovní síly".

Nizozemské ministerstvo práce již dříve uvedlo, že situace na nizozemském trhu práce je taková, že volný pohyb pracovníků z nových členských států je žádoucí.

Nizozemské úřady očekávají, že pracovníci z nových členských zemí se uplatní především ve stavebnictví a zemědělství.

 

Právě se děje

Další zprávy