Češi vynalezli unikátní vyhledavač. Ocenila ho i IBM

Veronika Skálová Veronika Skálová
11. 12. 2008 15:05
Vědci dostali jako první v Česku uznávanou cenu

Brno - Hledat podobné snímky mezi padesáti milióny fotografií. To, co by jinak vyžadovalo desítky hodin úmorného přebírání, dokáže MUFIN za zlomek sekundy.

Unikátní vyhledávač vyvinuli vědci z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně.

A za svoji práci dnes dostali cenu Shared University Research, která do Česka doputovala vůbec poprvé.

Univerzitám z celého světa ji každoročně uděluje počítačový gigant IBM. Loni si ji například odnesli vědci z ottawské laboratoře virtuální reality. Spolu s oceněním poskytuje IBM také materiální i finanční odměnu badatelským týmům.

Čtyři roky práce

"Stále více informací se digitalizuje - rentgeny v nemocnicích, rodinná fotoalba, hudba. Současné internetové vyhledávače však umí vyhledat soubor pouze s pomocí textu. Musí být tedy popsaný - a to dost často není," vysvětlil důvod vzniku vyhledávače vedoucí týmu Pavel Zezula.

MUFIN používá při hledání jiné než textové charakteristiky, takzvané deskriptory. Ty mohou postihovat různé vlastnosti souboru jako je například barevné spektrum, textura nebo rozložení tvarů. Jejich porovnáním pak vyhledávač vytipuje vizuálně podobné fotografie mezi milióny jiných.

"Jako výchozí databázi používáme po dohodě databázi Flickr.com, která je veřejně přístupná. S dalším příslušenstvím pak dokáže MUFIN vyhledávat i v obrázcích nalezených pomocí vyhledávače Google nebo ve zpravodajských fotografiích," doplnil Zezula.

Na tomto postupu pracovali vědci od poloviny devadesátých let. MUFIN začal pod Zezulovým vedením vznikat před čtyřmi lety. Nyní jej mohou lidé zkoušet na webu. Odborníci doufají, že se jim podaří otestovat limity vyhledávače.

Projekt pokračuje

"Zatím je tahle možnost známá jen v akademických kruzích. My ale potřebujeme, aby vyhledávat vyzkoušeli lidé, kteří si chtějí jen tak hrát. V budoucnu by měl sloužit právě široké veřejnosti," doplnil Zezula.

Odborníci nechtějí zůstat jen u fotografií. Pracují na vyhledávání ve video souborech a zvukových nahrávkách. V budoucnu by mohli MUFIN používat například policisté při vyhledávání v takzvaných biometrických charakteristikách jako jsou rysy obličeje, či posunky, nebo při hledání plagiátů různých médií. Uplatnění by měl najít i v medicíně v níž se stále více používá digitálních záznamů.

 

Právě se děje

Další zprávy