Neumannová dostane odškodné za reklamu bez svolení

Lenka Smyčková
29. 10. 2008 12:30
Soud přiznal lyžařce 450 tisíc korun
Kateřina Neumannová, prezidentka MS v Liberci 2009
Kateřina Neumannová, prezidentka MS v Liberci 2009 | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Olympijská vítězka Kateřina Neumannová má dostat od firmy PKS MONT vysoké odškodné 450 tisíc korun za to, že firma bez svolení lyžařky použila její fotografii na reklamním letáku.

Má také nárok na omluvu v některých denících. Satisfakci chce Neumannová podle svého právního zástupce použít na charitativní účely.

O výši satisfakce dnes už podruhé rozhodl Krajský soud v Brně.

Dlouhá zima nám nevadí

Firma ze Žďáru nad Sázavou PKS Mont Neumannovou vytiskla na leták, kterým inzerovala svá plastová, dřevěná a hliníková okna, aniž s Neumannovou měla smlouvu.

Na letáku stálo: "Prodlužujeme platnost mimořádné zimní slevy na naše okna až do konce května! Jako partnerovi lyžařských závodů Zlatá lyže v Novém Městě na Moravě nám dlouhá zima nevadí!"

Neumannová firmu zažalovala kvůli porušení svých práv k podobě a podobizně.

Napoprvé u Krajského soudu v Brně vyhrála. Firma PKS Mont se ale odvolala a Vrchní soud v Olomouci nařídil krajskému soudu doplnit dokazování.

Obhájce: Cena Neumannové je vysoká

Právní zástupce Kateřiny Neumannové Jiří Vágner si myslí, že soudy by v podobných případech měly uznávat lidem vysoké satisfakce.

Na letáku byla Kateřina Neumannová při závodech Zlatá lyže
Na letáku byla Kateřina Neumannová při závodech Zlatá lyže | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Dosud to prý nedělaly, a firmy si tak mohly myslet, že se vyplatí kohokoli v reklamě zneužít.

"Mám kamarády ze sportovní oblasti a vím, že na takový rozsudek dlouho čekají," řekl v závěrečné řeči Vágner.

Necelého půl milionu pro Neumannovou podle něj není rozhodně příliš. "Marketingová hodnota Kateřiny Neumannové je taková, že náš požadavek je zcela oprávněný," uvedl Vágner.

Dokazoval to i tím, že soudu předložil smlouvu, podle které Neumannové sponzor OEZ platil dva a půl milionu korun jen za nápis na závodní čepici.

PKS: Do schránek letáky nešly

Naopak zástupce PKS Mont tvrdí, že firma Neumannovou nijak nepoškodila. "V žádném případě bychom si nedovolili zneužít podobizny Kateřiny Neumannové," řekl advokát Petr Šír.

Společnost si podle něj myslela, že má právo fotky Neumannové bezplatně používat na základě smlouvy s firmou, která má na starosti reklamu a marketing pro závody Zlatá lyže.

PKS Mont podle něj navíc vyhotovila pouze grafický návrh letáku, dále jej nedistribuovala. Jeden svědek dnes ale potvrdil, že leták měl ve schránce.

Podle Šíra je jedno svědectví po dvou letech od události nedostatečné. Zvažuje proto možnost podání dalšího odvolání.

Soudce: Půl milionu je přiměřená částka

Naopak samosoudce Michal Ryška považuje provedené důkazy za dostačující. "Dle soudu distribuce letáku prokázána byla," tvrdí Ryška.

Soudce Michal Ryška považuje bezmála půl milionu za adekvátní částku.
Soudce Michal Ryška považuje bezmála půl milionu za adekvátní částku. | Foto: Jan Langer

Práva k podobě a podobizně patří podle soudce mezi významnými osobnostmi mezi "významné statky" a v porovnání s běžnými občany mají rozsáhlou přidanou hodnotu.

"Je nepřípustné, aby na těchto osobách někdo parazitoval," míní Ryška.

Přestože v Česku podle něj soudy zatím v obdobných případech přiznávají satisfakce poměrně nízké, je podle soudce důležité, aby částky plnily také funkci výstrahy pro žalované, a přispívaly tak k čistotě podnikatelského života.

"Částka 450 tisíc korun je dle názoru soudu přiměřená, vyvážená a spravedlivá," dodal Ryška.

 

Právě se děje

Další zprávy