Stavební firma PSB dluží miliardu, je v úpadku

Tomáš Fránek
29. 10. 2008 12:43
Firma patří mezi největší stavební firmy na Moravě
Krajský soud
Krajský soud | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Ještě nedávno jedna z největších stavebních firem na jihu Moravy, Průmyslové stavitelství Brno (PSB), dnes dluží věřitelům přes miliardu a je v úpadku.

Firma, která má skoro čtyřicetiletou tradici a v poslední době se podílela na přestavbě textilní továrny Moravan v Brně na bytový a kancelářský komplex nebo stavěla luxusní administrativní centrum Platinium, také čelí několika trestním oznámením a hrozí jí i exekuce.

Na návrh několika věřitelů dnes rozhodl brněnský krajský soud, že firma je v úpadku. 

Některé závazky Průmyslového stavitelství jsou splatné i déle než dva roky. Firma neplatila bankám, obchodním partnerům ani externím spolupracovníkům.

Právní zástupce společnosti minulý týden podle Finančních novin uvedl, že se chce majitel firmy pokusit s věřiteli o smír, navrhovatelé insolvenčního řízení ale trvají na soudním jednání.

Soud zatím eviduje více než 70 přihlášek, největší sumy si nárokují banky, které zatím přihlásily pohledávky kolem 340 milionů korun.

Problémy firmy zkomplikovaly například výstavbu komplexu Eden, kde stojí nejvyšší porevoluční dům v Brně. Investiční společnost Property raději spolupráci s PSB ukončila a najala si na dokončení komplexu jinou firmu.

 

Právě se děje

Další zprávy