Za ukradenou tvář dostane modelka odškodné

Tomáš Fránek
19. 5. 2008 15:00
Peníze vysoudila dýdžejka Ladida na OP Prostějov

Brno - Žena, jejíž tvář se bez jejího souhlasu objevila na etiketě riflí značky William & Delvin od firmy OP Prostějov, dostane odškodné.
 
Nejvyšší soud totiž s definitivní platností potvrdil verdikt olomouckého Vrchního soudu, který rozhodl, že bývalá modelka Linda Štěpničková, nyní známá jako dýdžejka pod jménem Ladida, dostane odškodnění ve výši 30 tisíc korun.

Známá umělkyně

Žena ale požadovala vyšší odškodnění. "Soud dostatečně nepřihlédl ke skutečnosti, že žalobkyně byla v roce 2003 známou umělkyní," uvedli její právníci v dovolání.

Podle Nejvyššího soudu je ale třicetitisícové odškodnění v pořádku. "Rozhodnutí přihlíží jak k závažnosti vzniklé újmy, tak k okolnostem, za nichž k porušení práva došlo," uvedl v usnesení předseda senátu Petr Pavlík.

Spor o tvář dívky na etiketě riflí přitom soudy řešily skoro tři roky. K použití své tváře na etiketě nedala modelka souhlas. Krajský soud v Brně jí přiznal sto tisíc korun, Vrchní soud v Olomouci ale tento verdikt zrušil. Fotografie nebyly vulgární a nedošlo tak ke snížení vážnosti a důstojnosti modelky, rozhodl soud.

Nejvyšší soud ale při svém prvním rozhodování loni v únoru takový verdikt zrušil s odvoláním, že došlo k zásahu do osobních práv modelky.

"Nezadatelným právem fyzické osoby je svobodně se rozhodnout, zda jejích zákonem chráněných osobnostních hodnot (zde její podobizny) bude využito například pro komerční (reklamní) účely," uvedl soud.

Prospěch firmy

Vrchní soud v Olomouci tak napodruhé dívce přiznal odškodnění ve výši 30 tisíc korun. Soud přihlédl k tomu, že dívka byla známou umělkyní s mezinárodním věhlasem.

"Podobizna její tváře byla (žalovanou) spojena s výrobky ve výprodeji ke komerční reklamě, ze které měla žalovaná (OP Prostějov) nepochybně prospěch při obchodování," uvedli soudci.

Džínsy se značkou William & Delvin vyrábí firma od roku 1996. Tuto značku firma zavedla poté, co jí vypověděl bez udání důvodu ředitel mnichovské centrály firmy HIS Evropa smlouvu, na jejímž základě OP více než pět let vyráběl licenční džínsové oblečení.

 

Právě se děje

Další zprávy