Gorbačovova vodka proti české firmě neuspěla

Tomáš Fránek
30. 4. 2008 20:28
Boj o značku českého výrobce se vede šest let
Foto: www.vodkagorbatschow.de

Brno - Německý producent světoznámé Gorbatschow vodky u českých soudů neuspěl. Jeho žádost o omezení prodeje vodky konkurence soudci smetli ze stolu.

Německá firma se snažila o to, aby přestala být chráněna značka, kterou používá společnost Liho Blanice. Ta má zaregistrovanou chráněnou značku Liho Vodka Gratschow Originál.

Matoucí značka? Nikoli

Podle výrobce Gorbatschow vodky jsou obě značky zaměnitelné a matoucí pro zákazníky.

Úřad průmyslového vlastnictví nejprve Němcův vyhověl a nechtěl českému výrobci poskytnout ochranu. Šéf úřadu ale tento verdikt zrušil a  rozhodl, že značka Liho Vodka Gratschow bude chráněna.

Obě značky totiž nejsou zaměnitelné. Německá firma podala žalobu a neuspěla ani u Městského soudu v Praze, a nyní ani u Nejvyššího správního soudu.

Podle soudů Úřad pro průmyslové vlastnictví správně posoudil rozdíl mezi oběma známkami a odvodil z toho, že si je lidé plést nebudou.

Nedošlo ani k porušení rozhodovací pravomoci Soudního dvora Evropských společenství, nezjistil ani procesní pochybení úřadu.

Žádné porušení

Gorbatschow vodka je nejprodávanějším vodkou v německy mluvících zemích a patří mezi 30 alkoholických nápojů na světě, jejichž prodej roste nejrychleji.  V Česku ji distribuuje společnost Bohemia Sekt a prodají se jí ročně tisíce lahví.

V Česku nejde o první spor ohledně názvu vodky. Až k Nejvyššímu správnímu soudu tak doputoval spor o ochrannou známku Starka vodky, jedné z tradičních ruských značek.

 

Právě se děje

Další zprávy