Noví Ropáci? Neumannová za sníh, či stavitelé obchodů

Tomáš Fránek
11. 4. 2008 10:01
Na anticenu je nominována i krokodýlí farma
Veselá Kateřina Neumannová při rozhovoru s Martinem Koukalem pod stupni pro vítěze.
Veselá Kateřina Neumannová při rozhovoru s Martinem Koukalem pod stupni pro vítěze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Kateřina Neumannová za dovoz sněhu, šéf Agrodružstva Jevišovice za farmu pro krokodýly nebo ředitel firmy InterCora připravující výstavbu tří obřích hypermarketů na západě Čech.

Ti všichni jsou kandidáti na ekologickou anticenu Ropák, která se bude vyhlašovat 25. dubna.

Expanze velkých obchodních řetězců ovlivňuje anketu čím dál víc, kromě společnosti InterCora se mezi nominovanými objevil třeba i starosta Skutče Pavel Novotný, který prosazuje stavbu supermarketu uprostřed parku.

Doprava a hluk

Ředitele společnosti InterCora Ivana Hlaváčka na Ropáka nominovali plzeňští ekologové, a to za přípravu několika staveb hypermarketů - Hornbachu v Plzni U Prazdroje, Tesca v Klatovech a Kauflandu v Domažlicích. InterCora ale patří mezi největší firmy zabývající se výstavbou obchodních center v Česku, staví je po celé zemi. V Česku a na Slovensku už firma postavila asi sto center.

"Všechny stavby mají společné to, že zhorší dopravní zátěž ve svém okolí, a tedy i emise výfukových plynů a hluk. Přitom na přilehlých ulicích v Plzni, Klatovech i Domažlicích jsou místa, kde již dnes hluk z automobilů překračuje hygienické limity," uvedl Martih Hyťha z organizace Děti Země.

Například výstavba Hornbachu v Plzni na místě bývalého nákladového nádraží v ulici U Prazdroje ale získala souhlas úřadů a firma musí kvůli vlivu na životní prostředi splnit 54 podmínek. "Všechny podmínky splníme," řekl šéf InterCory Ivan Hlaváček.

Podle ekologů může mít hluk, ke kterému nové hypermarkety přispějí, negativní vliv na zdraví lidí.

Klaus, Říman, Benda

Ze studie občanského sdružení Nesehnutí, které analyzovalo přípravy na výstavbu více než sto obchodů v zemi v minulém roce, se nové velkoprodejny podílí na nekontrolovaném rozšiřování měst do krajiny, často zabírají kvalitní zemědělskou půdu či nezastavěné plochy a stavba nákupních center zvyšuje dopravu v okolí.

Zástupci řetězců se brání tím, že staví jenom tam, kde jim to územní plány a úřady dovolí, navíc třeba v dopravě musí plnit některá omezující opatření.

V minulých letech získali antiekologickou cenu Ropák roku například tehdejší předseda vlády Václav Klaus, ministr životního prostředí František Benda nebo ministr průmyslu Martin Říman.

 

Právě se děje

Další zprávy