Ráj modifikovaných plodin? Česko. Uvítá další kukuřici

Tomáš Fránek
30. 1. 2008 11:30
Polní pokusy se uskuteční ve čtyřech lokalitách
Foto: Reuters

Brno - Česko potvrzuje svoji pověst evropské velmoci v pěstování geneticky upravených plodin. Ve čtyřech lokalitách se při polních pokusech bude testovat další druh GM kukuřice.

Globální společnost Syngenta tak v Česku bude testovat kukuřici pod názvem GA 21 odolnou proti škůdcům.

O povolení uskutečnit polní pokusy s touto kukuřicí už ministerstvo životního prostředí požádaly Zkušební stanice v Nechanicích, Zemědělský výzkumný ústav v Kroměříži a Výzkumný ústav rostlinné výroby z Prahy.

Zatím mimo Evropu

"Polní pokusy budou umístěny ve čtyřech lokalitách a proběhnou v období od dubna do listopadu. Velikost všech GM pokusů celkem nepřekročí 16 tisíc metrů čtverečních. Bude vyseto maximálně 40 tisíc rostlin GM kukuřice," uvedla firma v žádosti ministerstvu.

Kukuřice GA 21 byla zatím schválena pro pěstování v USA, Kanadě, Argentině a Japonsku.

Česko je jednou z mála evropských zemí, kde se pokusy s touto kukuřicí uskuteční. "Syngenta provádí polní pokusy s GA21 kukuřicí v České republice, Francii, Rumunsku a Španělsku," napsala firma do oznámení.

Polní pokusy, které by prokázaly kvality zmutované kukuřice, se mají uskutečnit  v letech 2008 až 2011.

Česku už přitom patří v unijním žebříčku třetí místo v pěstování GM kukuřice v Evropě.

Česko je velmoc

V Česku se letos podle organizace GMO-Compass geneticky modifikovaná kukuřice pěstovala na 5000 hektarech půdy. Z údajů Českého statistického úřadu pak vyplývá, že geneticky upraveno je přibližně 5,4 procenta veškeré české kukuřice.

Ještě loni to přitom byla čtvrtina. V roce 2005, kdy se u nás s pěstováním této plodiny začalo, to bylo dokonce jen 270 hektarů.

Proti geneticky modifikovaným potravinám, které mají tu výhodu, že jsou oproti běžným druhům odolnější vůči škůdcům, vystupují nejen ekologičtí aktivisté, ale i některé vlády.

Ta francouzská vyslyšela protesty ekologů, kteří pěstování geneticky upravených potravin odmítají, a pozastavila výsadbu nových rostlin do té doby, než o dalším pěstování rozhodne vědecká komise.

Kromě Francie podle Greenpeace pěstování geneticky upravených potravin zakázalo či pozastavilo i Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Řecko a Švýcarsko.

 

Právě se děje

Další zprávy