On line: Takhle se prodávala Zbrojovka

Tomáš Fránek
31. 1. 2007 12:06
Brno - Jedna z největších dražeb v Česku skončila. Zbrojovku Brno koupila za 707 milionů společnost, která je také vlastníkem fotbalové Sparty.

Skupina J&T tak získá několik desítek výrobních, skladovacích a administrativních budov na pozemku 22,5 hektaru.

"Potvrzuji, že jsme areál Zbrojovky vydražili, zatím ale nebudeme upřesňovat, co s areálem uděláme," řekl deníku Aktuálně.cz Petr Málek ze skupiny J&T Finance Group.

J&T je jednou z největších finančních skupin, které působí v Česku. Ovládá třeba Pražskou Energetiku, fotbalový klub Sparta Praha a ČKD Blansko Strojírny. Nedávno oznámila, že chce v pražském Karlíně postavit komerční centrum za 2,5 miliardy korun.

Budovy vyrostou místo chátrajícího areálu Pražských strojíren. Zda má holding podobné záměry i s pozemky po  Zbrojovce, nechtěl mluvčí J&T Petr Málek komentovat.

Brněnský areál zažil slavné i smutné časy. Nejstarší budova, která sloužila jako administrativní, je z roku 1870. Většina objektů byla postavena v první polovině 20. století a není v dobrém stavu a nutně potřebuje opravu.

Areál si před dražbou prohlédlo téměř dvacet zájemců. "Vyvolávací cena bude přesahovat částku 350 milionů korun. Půjde o jednu z největších dražeb v Česku," uvedl licitátor Josef Machů z dražební společnosti Prokonzulta.

Podobně velký zájem byl také například o areál brněnského Boby centra, kdy celková částka za celý komplex včetně hotelu převýšila tři sta milionů korun.

Sledovali jsme dražbu on-line:

11:59 - Vítězná společnost má nyní čas do 30. dubna, kdy musí být suma nejpozději uhrazena.

11:51 - Areál vydražila společnost Bianco, která ale zastupuje klienta. Zatím nechce říct, co bude s areálem dělat, s cenou je ale spokojena

11:50 - Je prodáno. Areál Zbrojovky Brno byl vydražen za 707 milionů korun.

11:49 - Oba dražitelé, kteří o areál bojují, paradoxně sedí vedle sebe

11:47 - Teď už o areál bojují jenom dva týmy, přihazují po desíti milionech, hlásí 670 milionů korun.

11:45 - Více emocí je vidět na návštěvnících dražby než na samotných dražitelích, ti s kamennými tvářemi přihazují miliony, částka se už vyšplhala na 645 milionů

11:41 - A už je tu 600 milionů korun. Dnešní dražba již o více než 130 milionů překonala předešlý rekord. Přitom se zatím draží asi 11 minut a zájemci stále přihazují.

11:39 - I půl miliardy je historií, po částce 520 přihazuje další zájemce na 530

11:38 - Dražba se blíží k půl miliardě

11:38 - A účastníci nepolevují, nejvyšší nabídka je nyní 480 milionů korun.

11:37 - REKORD PŘEKONÁN, cena za Zbrojovku překračuje 470 milionů korun.

11:35 - Účastník číslo 5 přihodil dalších deset milionů. Suma se již dostala na 440 milionů. Rychlost dražby je strhující, zájem obrovský.

11:33 - Během tří minut se cena dostává na 420 milionů korun 

11:31 - První milion byl přihozen.

11:30 - Dražba začala. Chvíle, na kterou se zájemci chystali několik dní, je tu.

11:27 - Podle licitátora je vyvolávací cena pozemků cca 135 milionů korun, u budov je to víc jak 189 milionů. Minimální částka, kterou mohou účastníci dražby přihodit, je jeden milion korun.

11:20 - Nyní přišel čas na varování pro budoucího majitele. Licitátor upozornil na problémy s ekologickými škodami, které způsobilo dlouholeté používání areálu. U budov navíc byly prováděny pouze nutné úpravy, celková plocha je přes 225 tisíc metrů čtverečních.

11:14 - Licitátor čte dlouhý seznam majetku, který se dnes v dražbě prodává. Jde o desítky minut, účastníci dražby už netrpělivě čekají, kdy budou moci začít o areál bojovat.

11:05 - Sál, kde je kolem sto míst, je téměř plný, lidé také stojí. Někteří z návštěvníků si zdlouhavé čtení soupisu majetku krátí tím, že se trumfují v tom, kdo a kdy z jejich příbuzných ve Zbrojovce pracoval.

11:02 - Licitátor Josef Machů začal číst soupis majetku Zbrojovky. Uvedl, že přečte soupis co nejpodrobněji, aby předešel možným námitkám na neplatnost dražby. "Několik minut vás budu nudit," prohlásil.

11:00 - Dražba právě začala.

10:52 - Místa pro zájemce o areál jsou pět minut před zahájením dražby téměř zaplněna, minimální suma, kterou musí přihodit k vyvolávací ceně 351 milionů korun, je jeden milion korun.

10:45 - Do aukční síně přichází první zájemci o areál, jako první svoje místa zaujal tým s dražebním číslem jedenáct, plní se také místa pro návštěvníky, v sále je už tak asi dvacítka lidí.

10:38 - Zatím pouze dvakrát v Česku překročila při dražbě konečná suma půl miliardy, a to při dvou aukcích v Praze. Nakonec však dražby byly neplatné, vydražitel nezaplatil.

Dnes očekává dražební společnost Prokonzulta zájem především velkých realitních a developerských společností, výtěžek z dražby půjde do konkursní podstaty Zbrojovky, jejiž dluhy jsou téměř půl miliardy korun.

10:25 - Přišli první bývalí zaměstanci Zbrojovky, kteří se chtějí podívat na to, za kolik se továrna prodá. "Důležití byli lidi, kteří tam pracovali, teď už je to jenom historie," řekl s postřehnutelnou dávkou nostalgie z nich.

Stejně jako další návštěvníci dražby musí zaplatit stokorunové vstupné.

10:06 - Už hodinu před začátkem dražby přišli do brněnského hotelu Voroněž první dražitelé, zaregistrují se a půl hodiny před dražbou mohou jít do dražební síně. Šest zájemců už složilo dražební jistotu ve výši 35 milionů korun. Společnost Prokonzulta odhaduje počet účastníků dražby na osm.

 

Právě se děje

Další zprávy