Továrna na kola Favorit? Prodána a konec

Vendula Křížová, Dušan Klimeš
17. 8. 2006 11:42
Rokycany - Dnes se uzavřela historie slavné firmy Favorit. Areál, kde vznikaly bicykly pro generace Čechů a Slováků, byl vydražen. Uvnitř: VIDEO.

Novým vlastníkem areálu se stala developerská společnost Nanny. Byla jediným zájemcem a prostory získala bez strojů za minimální vyhlašovací sumu.

A co se stane s místem, kde vznikala legendární kola? To kupec odmítl prozradit. Splatil však požadovanou kauci 1,6 milionu korun a má nyní tři měsíce, aby doplatil zbytek. Je ovšem jasné, že výroba kol v tomto areálu definitivně končí.

Továrna je prázdná a rámy slavných bicyklů zrezavěly. Nový majitel, bude muset uklízet, ovšem teď to v halách ještě vypadá, jako v zaprášeném muzeu.

KLIKNĚTE NA VIDEO, UVIDÍTE VÍCE

Kolo s chybami, ale milované

Za společností Favorit a jejími bicykly zůstala v historii nesmazatelná stopa. V totalitním Československu to byla jasná jednička. Snad každý cyklista je chtěl mít, lepší kola nebyla k mání.

Foto: Martin Žucha

Výroba v rokycanské továrně skončila už v roce 2004, nástupnická firma BTPR zkrachovala letos v únoru. Ovšem teprve dnes je v Plzni dražba areálu, kde se legendární kola vyráběla.

Favorit samotný zkrachoval již v roce 2001, tehdy ho však za 25,5 milionu koupila právě firma BTPR, která podobně jako Czech Bike patří do skupiny cyklomagnáta Josefa Kozumplíka.

Národní podnik Favorit vznikl v roce 1953, když se oddělila část chebské Esky. Po pěti letech byl sice znovu pod Esku začleněn, značka Favorit se však už definitivně uchytila.

Foto: Martin Žucha

Ještě v roce 1989 dodaly výrobní závody, s Favoritem v čele, na náš trh více než 200 tisíc kol. Ovšem o úrovni jejich zboží hovoří i tehdejší zprávy:

"Na výši produkce, technickou úroveň i kvalitu československých jízdních kol se v minulosti oprávněně snesla nejedna kritika vyznavačů cyklistického sportu. Velomateriál nejenom chybí na trhu, ale postrádá eleganci a zejména životnost, tedy vlastnosti, které jsou v zahraniční nabídce běžné," psala tehdy Československá tisková kancelář.

I přes tyto nedostatky neexistoval hezčí vánoční dárek než nová "favoritka" či "eska".

Foto: Martin Žucha

Kola se značkou Favorit je možné však koupit i dnes, přestože rokycanský závod je zavřený. Jsou montovány v Kunovicích pod tímto označením, zdaleka však už nejde o "česká kola", protože součástky na jejich výrobu jsou z různých koutů světa.

 

Právě se děje

Další zprávy