Solární elektrárna porazila byrokracii

Marek Odstrčilík
17. 7. 2006 15:10
Praha - Největší solární elektrárna v Česku konečně rozjela výrobu elektrické energie. Její spuštění však nebylo rozhodně bez problémů.

Elektrárnu postavila společnost HiTechMedia Systems v Opatově na Svitavsku za zhruba devět milionů. S návratností investice počítá firma zhruba do deseti let. Výkon elektrárny se bude pohybovat okolo 60 kW.

Uvedení elektrárny do provozu komplikovaly především byrokratické administrativní praktiky firmy ČEZ, které znemožňovaly zprovoznit elektrárnu v řádném termínu.

Několikaměsíční zpoždění a průtahy ze strany distributora firmě způsobily škody v řádu stovek tisíc korun.

"Jsme rádi, že se nám nakonec podařilo přesvědčit úředníky ČEZu a elektrárnu uvést do provozu, byť s několikaměsíčním zpožděním s následkem vysokých finančních ztrát pro naši společnost. Elektrárna nyní pracuje na plný výkon a bez jakýchkoliv technických problémů," říká ředitel společnosti HiTechMedia Systems Vladimír Mléčka.

"Námi zrealizovaný 60kilowattový solární projekt je pro naši společnost velkým zadostiučiněním zejména z pohledu administrativních překážek, které jsme museli překonat především ve fázi připojování celého fotovolatického systému k veřejné síti," dodal Mléčka.

ČEZ se brání

Podle tiskové mluvčí ČEZ Evy Novákové byla elektrárna připojena v pátek, tedy před vypršením poloviny šestiměsíční lhůty "Sluneční elektrárnu jsme připojili v dohodnuté lhůtě, která začala běžet 19. dubna a vypršet tedy měla až v druhé polovině října letošního roku," řekla pro Aktuálně.cz Nováková.

"Elektrárna tedy byla spuštěna v dohodnuté lhůtě a bez zbytečných průtahů poté, co byla dobudována přípojka," dodala Nováková.

Podle Jana Rovenského z Greenpeace jsou malé, decentralizované a do značné míry nezávislé lokální systémy výroby čehokoliv noční můrou každého monopolního výrobce.

Foto: Aktuálně.cz

"Energie není výjimkou. Opatovská elektrárna navíc ukazuje, že energii můžeme získávat i bez uhelných velkolomů, chladicích věží, vyhořelého jaderného paliva a ničení klimatu. Navzdory rostoucím investicím do obnovitelných zdrojů si ČEZ zatím svoji výrobu bez těchto atributů podle všeho představit nedokáže," řekl Aktuálně.cz Rovenský.

Energie ze Sahary

Mezi nesporné výhody solární energie jsou především prakticky nulové náklady na výrobu, dlouhá životnost, její čistota a bezobslužnost.

Naopak mezi nevýhody patří závislot na denní době a počasí, poměrně vysoké pořizovací náklady a z nich vyplývající pomalá návratnost investice a instalace větších komerčních zařízení, která u nás naráží na administrativní překážky.

Ve světovém měřítku má solární energie největší potenciál ze všech obnovitelných zdrojů. I se stávajícími technologiemi se může stát hlavním zdrojem výroby elektřiny v oblasti subtropů a tropů včetně středomořských členů EU.

"Solární elektrárny instalované na Sahaře by mohly do třiceti let snadno dodávat elektrickou energii celé Evropě. V mírném pásmu, včetně Česka, je v současnosti její potenciál především v oblasti vytápění a ohřevu vody, kde překračuje 75 procent," uvedl Rovenský.

Firma má již připraven projekt na další solární elektrárnu. Ta by měla stát ve Zlínském kraji a její kapacita by měla být desetkrát vyšší, než má elektrárna v Opatově.

 

Právě se děje

Další zprávy