V kauze Enron nastupuje hvězdný svědek

Adam Junek
5. 3. 2006 0:00
Houston - Bylo-li by přelíčení v případu Enron muzikálem z Brodwaye, právě by zavirblovala hudba a scéna by se nasvítila pro hlavní hvězdu.

Příští týden totiž předstoupí před porotu korunní svědek obžaloby. A žalovaným Jeffreymu Skillingovi a Kennethu Layovi, bývalým šéfům zkrachovalého energetického gigantu, se začínají potit čela.

Čeká se přestřelka

Andrew Fastow, bývalý šéf financí v Enronu a hlavní architekt účetních machinací, které firmu položily, bude přesvědčovat soud, že oba šéfové o jeho počínání nejen věděli, ale schvalovali ho.

Za svou výpověď si vyjednal mírnější vězení pro sebe a svou manželku Leu. Ta už si ostatně svůj jednoletý trest za daňové podvody odseděla.

Zakladatel společnosti Enron Kenneth Lay na snímku s manželkou Lindou Layovou
Zakladatel společnosti Enron Kenneth Lay na snímku s manželkou Lindou Layovou | Foto: Reuters

"Bude to velká přestřelka. Prokurátor bude přesvědčovat porotu, že Fastow jednal podle přání svých nadřízených. Jejich obhájce se bude snažit svalit veškerou vinu na něj. Bude na něj házet co nejvíce špíny, aby jej porotě znechutil," citoval list Chicago Tribune právníka Philipa Hildera.

Obhajoba bude mít rozhodně velkou podporu v publiku. Sympatie pro Fastowa má v Houstonu málokdo. Krach Enronu totiž tisíce lidí připravil o práci. A pokud o ni nepřišli oni sami, tak jistě někdo z nejbližší rodiny. A Fastow se již ke svým zločinům přiznal.

Skrupule šly stranou

Navíc na Wall Streetu platil za velmi tvrdého a sebevědomého obchodníka bez skrupulí. Obhajoba se jej pokusí postavit i do role bezskrupulózního zaměstnance.

Jeffrey Skilling, bývalý šéf Enronu, opouští soudní budovu spolu se svým právníkem Danielem Petrocellim (vpravo)
Jeffrey Skilling, bývalý šéf Enronu, opouští soudní budovu spolu se svým právníkem Danielem Petrocellim (vpravo) | Foto: Reuters

Fastow kolem Enronu vytvořil síť stínových firem, kam převáděl různé nepohodlné položky z účetnictví koncernu. Firmy měly pestrobarevné názvy: Hvězdné války či Dravec nebo také LJM jedna a dvě. Zkratka vznikla spojením iniciál manželčina jména a jmen synů. Věděli o tom šéfové?

"Jistě, zaslechl jsem, jak o tom hovořili," uvedl před porotou minulý týden jeden z vysoce postavených manažerů Enronu David Delainey.

Svědkové jsou na straně Fastowa

Spolu s ním i další svědci připravili Fastowovi půdu. Všichni svorně tvrdili, že Skilling s Layem vědomě lhali investorům a zakrývali čím dál horší hospodářské výsledky. Prokuratura dokonce vytáhla dopis jedné z  propuštěných zaměstnankyň Margaret Ceconiové, která na defraudaci ve firmě upozorňovala.

A že možná bude veřejné mínění proti Fastowovi, který se nahoru dostal již okolo svých třiceti a stal se hvězdou Wall Streetu? Ani Skilling s Layem mnoho sympatií nepobrali. Pro obyvatele Houstonu jsou vinni, ať už  porota řekne cokoliv.

 

Právě se děje

Další zprávy