Začíná Enron, zkouška americké justice

Adam Junek
30. 1. 2006 0:19
Houston - Právní systém Spojených států dozná velké zkoušky. Shodují se na tom mnozí odborníci.

Dnes totiž začíná soud se šéfy zkrachovalého energetického gigantu Enron. Prvního firemního skandálu v hodnotě miliard dolarů, který spustil lavinu dalších. Právě dnes totiž začíná výběr poroty a právníci obhajoby a obžaloby to nebudou mít lehké.

"Najít někoho, kdo si nemyslí, že bývalí šéfové Enronu jsou vinni, je velmi těžké. Úkolem obou stran je najít někoho uprostřed, a z výběru sto lidí to není jen tak. Pokud se podaří poskládat porotu alespoň tak, že nemá předem jasno, bude to zázrak," citovala agentura AP Howarda Varinskyho. "Velké procesy jako je tento totiž svádějí porotce tvářit se více nezaujatě, než jsou," doplnil konzultant advokátních kanceláří, který se účastnil procesů s prominenty, jako jsou Martha Stewartová nebo Michael Jackson.

Trumfem v rukávu obžaloby je šéf financí

Co měli Jeffrey Skilling a Kennneth Lay, bývalí šéfové Enronu, provést? Zakrývat účetní podvody, defraudovat a klamat akcionáře o stavu účetnictví jim svěřeného energetického gigantu. Ještě rok před krachem firmy to byla jedna z nejúspěšnějších společností v Americe s obraty a zisky počítajícími se na miliardy dolarů. A najednou se v jednom čtvrtletí 2001 ukázalo, že tomu tak není.

Obžaloba má v ruce velmi silný trumf. Je jím Andrew Fastow, bývalý šéf financí v Enronu. Dohodl se s obžalobou, že bude proti Skillingovi a Layovi vypovídat výměnou za mírnější trest.

Podobně s nižším trestem vyvázl Scott Sullivan z WorldComu, další firmy, která zkrachovala kvůli účetním machinacím. Také byl finančním manažerem a za výpověď proti šéfovi, Berniemu Ebbersovi, "vyfasoval" jen pět let. Fastow je skromnější. Stačí mu deset let, když mu budou tolerovat to, že se bude ve výkonu trestu střídat s ženou, která je do kauzy také zapletena. Chtějí se totiž střídavě starat o své děti.

Vyhlídky nejsou dobré

Oba obvinění před sebou nemají dobré vyhlídky. V loňském roce proběhlo několik soudů s prominentními manažery a statistika rozhodně není nejlepší. Za mříže si šli na mnoho let sednout šéfové telekomunikační společnosti Adelphia, otec a syn Rigasové. Ač otec dostal jen deset let, jedná se vzhledem k jeho věku spíše o doživotí. Podobně Ebbers z WorldComu. Jeho pětadvacetiletý trest se v jeho šedesáti třech letech a při podlomeném zdraví rovná rozsudku smrti.

Jak porota rozhodne tentokrát? Nikdo neví. Protože v případu Richarda Scrushyho, který měl být souzen podle mnohem přísnějších zákonů než Ebbers či Rigasové, vynesla osvobozující rozsudek. Výsledek procesu s Enronem, který se už může pochlubit i hollywoodským filmem o svém krachu, bude znám až za několik  týdnů.

 

Právě se děje

Další zprávy