Toyota sesadila USA z automobilového trůnu

dkl, AP
24. 4. 2007 9:32
První čtvrtletí zamíchalo autoprůmyslem

Tokyo - Světu aut již nevládnou Američané. Žezlo po nich přebrali Japonci, konkrétně automobilka Toyota.

V prvním čtvrtletí totiž tato dravá firma ve svých továrnách vyrobila 2,35 milionu vozů, zatímco dosavadní vládce průmyslu, americká General Motors, zaostala o téměř sto tisíc kusů.

Je to poprvé, co se povedlo Toyotě předehnat konkurenci z USA, která dlouhá léta patřila k světovým lídrům.

Přesto nejde o úplné překvapení. Japonská automobilka již dlouhou dobu a systematicky ukrajuje kusy z koláče automobilového průmyslu, zatímco rivalové spíše ztrácí. General Motors se sice daří v Číně, celosvětově ale své pozice opouští.

Čekání se vyplatilo

Podle analytiků již nyní bylo jen otázkou času, kdy dojde k výměně na prvním místě.

"Bylo jasné, že Toyota letos předběhne GM, ale je to mnohem dřív, než jsme čekali," řekl pro agenturu Bloomberg Yasuhiro Matsumoto, analytik společnosti Shinsei Securities.

Zatímco GM propouští tisíce zaměstnanců a zavírá továrny, Toyota expanduje a staví nové a nové kapacity. Zásluhu na tom mají i její úsporné modely.

Za minulý rok Toyota vyrobila o deset procent aut víc než v roce 2005 a dostala se k celkovému počtu 9,018 milionů aut, zatímco GM vyrobila celosvětově 9,18 milionů kusů.

Pro letošek si Japonci naplánovali výrobu na úrovni 9,42 milionů kusů.

Do skupiny General Motors patří značky jako Pontiac, Hummer, Saab či Chevrolet.

V Česku v prvním čtvrtletí vozy skupiny General Motors nad Toyotou vedly. Pod značkou Opel a Chevrolet se v tuzemsku od ledna do března prodalo 2057 osobních a lehkých užitkových vozů, zatímco Toyota prodala 1398 vozů včetně luxusní značky Lexus.

 

Právě se děje

Další zprávy