Google vydělal miliardu. Díky reklamám

Red eko, Bloomberg
20. 4. 2007 10:14
Vyhledávači se v prvním čtvrtletí daří
Zakladatelé Google.com Sergey Brin a Larry Page
Zakladatelé Google.com Sergey Brin a Larry Page | Foto: Aktuálně.cz

San Francisco - Společnost Google, která provozuje nejpoužívanější internetový vyhledávač stejného jména, za první čtvrtletí dosáhla čistého zisku více než jednu miliardu dolarů, tedy přes dvacet miliard korun.

To je o 69 procent víc než před rokem. Zásluhu na tom má především úspěšný prodej reklamy a to, že se mu daří získávat stále větší kus trhu od konkurenčního Yahoo!.

I tržby vyhledávače vzrostly o 66 procent na 2,53 miliardy dolarů.

Zisk přes miliardu dolarů za jedno čtvrtletí vykázal Google již podruhé za sebou.

"Tenhle byznys je neskutečně ziskový, víc než kdokoli předpokládal," říká Frank Husic z firmy Husic Capital, která spravuje portfolio o velikosti 600 milionů dolarů.

Sídlo společnosti Yahoo!
Sídlo společnosti Yahoo! | Foto: Yahoo!

Na úkor konkurence

Díky skvělým výsledkům se cena akcií firmy zvýšila o patnáct dolarů a znovu se přiblížila pětisetdolarové hranici, kterou již dříve pokořila.

Naopak druhý nejužívanější vyhledávač v USA Yahoo! již dříve oznámil nepotěšující výsledky. Zisk firmě klesl za první čtvrtletí o jedenáct procent a dosáhl 142 milionů dolarů.

Tím zklamala nejen akcionáře, ale i analytiky, kteří očekávali lepší výsledky. A to především kvůli nově spuštěnému reklamnímu programu nazvanému Project Panama.

Úspěchy mimo státy

Internetové stránky vlastněné firmou se na celkových příjmech v prvním čtvrtletí podílely 62 procenty. Firmě se také stále více daří expandovat mimo Spojené státy. Příjmy ze zahraničí se na celkových příjmech podílely 47 procenty, ve stejném období loni tento podíl činil pouze 42 procent.

Google se sice snaží rozšířit svoji působnosti i do dalších oblastí, internet a internetová reklama však tvoří téměř veškerý zisk, napsala agentura AP.

 

Právě se děje

Další zprávy