Office poběží i v jiných aplikacích

ČTK, eko
30. 11. 2005 16:10
Praha - Dokumenty vytvořené prostřednictvím nové verze kancelářského softwaru Microsoftu Office bude možné používat i v aplikacích konkurence, které tyto formáty nyní nepodporují.
Foto: Aktuálně.cz

Formáty dokumentů nového Office se přizpůsobí mezinárodním standardům. Řekl to mluvčí Microsoftu ČR Jiří Grund.

Dokumenty nové verze Microsoft Office budou založeny na standardu XML (eXtensible Markup Language). Na něm jsou už založeny některé formáty souborů konkurence. XML umožňuje definovat strukturu dokumentu a umožnit tak inteligentní zpracování jednotlivých jeho částí v jiných aplikacích nebo výměnu dat mezi aplikacemi. Současné verze dokumentů se zaměřují především na popis vzhledu a už méně podporují jejich další zpracování v informačních systémech.

Standardizace dokumentů nové verze Office umožní pracovat s novými formáty všem vývojářům. Využití těchto standardů totiž bude bezplatné. Microsoft také v budoucnu vytvoří nástroje pro převod starších verzí dokumentů Office do nového formátu.

Microsoft spolu s firmami Apple, Barclays Capital, BP, the British Library, Essilor, Intel Corporation, NextPage Inc, Statoil ASA a Toshiba požádal o spolupráci na standardu mezinárodní organizaci Ecma. Členové organizace Ecma se mohou podílet na technickém vývoji standardu. Dalším krokem pak bude žádost o schválení standardu ISO u organizace International Organization for Standardization.

Balík Office ve světě používá 400 milionů lidí. V ČR je podle odhadu firmy až 60 procent nelegálních kopií

 

Právě se děje

Další zprávy