SkyEurope: Více pasažérů a větší ztráty

Dušan Klimeš
30. 11. 2006 11:40
Praha - Nízkonákladový dopravce, který platí pasažérům za prodej letenky, se propadl do hlubší ztráty. Navíc čeká na žalobu kvůli své reklamě.

Slovenská společnost se v Česku "proslavila" především svojí marketingovou kampaní, ve které prodává letenky za minus deset korun.

Za tu se dostala do křížku se Sdružením obrany spotřebitelů (SOS). To firmu vybralo jako exemplární příklad na žalobu, že klame zákazníky, když ceny letenek uvádí bez tax a letištních poplatků.

Čekání na žalobu

"Žaloba na firmu již byla podána 30. října," řekla Ivana Picková, tisková mluvčí SOS.

Celá procedura ale bude zdlouhavá. SkyEurope je totiž slovenská společnost, a tak se jedná o mezinárodní spor, a české úřady tak musí spolupracovat se slovenskými.

"Naše společnost zatím žádnou žalobu oficiálně neobdržela," uvádí Jan Čamek, zástupce SkyEurope.

"Zatím nebyl zaplacen soudní poplatek. Žalobu jsme sice podali, nyní ale musíme vyčkat, než nás soud vyzve k zaplacení. Pak teprve může být soudem odeslána žaloba. To je běžná procedura," vysvětluje Picková z SOS.

Letenky zdarma za cenu ztráty

Přestože společnost rozdává letenky zdarma a "prodává" za záporné ceny, sama bojuje s nepříliš dobrými výsledky. Za účetní rok, který pro firmu skončil v září, totiž zaznamenala ztrátu 57,3 milionů eur, tedy asi 1,6 miliardy korun. Přitom rok předtím to bylo o polovinu méně, 28,6 milionů eur.

S miliardovými ztrátami se firma potýká, přestože jí počet zákazníků vzrostl téměř o padesát procent a tržby o čtyřicet procent.

Generální ředitel Christian Mandl nedávno uvedl, že firma se v dalším období hodlá zaměřit hlavně na ziskovost, proto růst počtu nových cestujících zpomalí na 30 procent.

Foto: Aktuálně.cz

Světlé zítřky

Podle analytiků by aerolinky mohly vykázat zisk před zdaněním, úroky a odpisy hmotného a nehmotného jmění v roce 2007 a provozní zisk o rok později.

Společnost rozšířila počet tras o 35 na celkových 79. Nyní léta do 38 destinací v 19 zemích. V loňském fiskálním roce otevřela novou základnu v Praze a získala také pět nových úspornějších letounů Boeing 737, napsala agentura AP.

SkyEurope je největším nízkonákladovým leteckým dopravcem ve střední a východní Evropě. První provozní základna aerolinek vznikla v únoru 2002 v Bratislavě.

 

Právě se děje

Další zprávy