Němci svádí boj o kamiony Scania

Dušan Klimeš
16. 10. 2006 11:00
Stockholm - Německé kolosy Volkswagen a MAN se spojí při nepřátelském převzetí švédského výrobce kamionů Scania.

Společnost Volkswagen, která je největším akcionářem u obou rivalů, potvrdila svoji náklonnost značce MAN. Je totiž připravena prodat svůj podíl ve švédské firmě právě firmě MAN.

Ta by tak získala téměř padesátiprocentní balík akcií ve Scanii a převzetí už by tak téměř nic nebránilo.

Nově vzniklý gigant MAN-Scania by se stal největším výrobcem nákladních aut v Evropě. Pokud by skutečně došlo ke spojení, Volkswagen navíc zvažuje připojení svých brazilských továren.

Nepřátelé pospolu

Zatím jde ale o nesmiřitelný boj německého a švédského výrobce. Scania považuje nabídku firmy MAN za nepřátelskou: silně prý podhodnocuje jak aktiva, tak potenciál firmy a společnosti ani nesdílí společné vize do budoucnosti.

Profesionální řidiči by raději měli jezdit se zataženými okénky.
Profesionální řidiči by raději měli jezdit se zataženými okénky. | Foto: Scania

A tak svoji první nabídku MAN zvýšil o téměř osm procent na 10,3 miliardy euro. Firma to ale dle švédských zákonů udělat musela. Koupila totiž dalších pět procent akcií za vyšší cenu, než kolik nabídla za převzetí. Podle práva musí tedy svoji nabídku převzetí minimálně dorovnat do této výše.

Jenže i tuto zvýšenou nabídku okamžitě představenstvo firmy Scania odmítlo a dále trvá na svém.

Dividendou proti pohlcení

Švédové ale německému tlaku kontrují. Svým akcionářům slíbili mimořádnou dividendu ve výši 35 švédských korun na akcii. To by znamenalo, že mezi své akcionáře "nečekaně" rozdělí v přepočtu jednu miliardu dolarů navíc.

Foto: Scania

"Nabízená dividenda je vyšší, než jsme předpokládali," řekl analytik Henrik Breum z Danske Bank. "Podle mého názoru je to jen další krok v obraně proti MAN," citovala ho agentura Reuters.

Díky tomu se pro vlastníky stávají akcie výhodnější a nebudou mít chuť je prodat. Alespoň ne příliš lacino.

Podle některých analytiků by mohl německý výrobce kamionů MAN díky novému vývoji znovu zvýšit svoji nabídku.

 

Právě se děje

Další zprávy