Fordova "Cesta kupředu" - propouštět

vid
20. 11. 2005 7:32
New York – Automobiloví giganti z USA jsou na tom zle. Burza spekuluje, kdy krachne General Motors a Ford pokračuje ve své "Cestě kupředu" propouštěním dalších tisíců lidí.

Ford čeká tvrdá restrukturalizace. Její plán zveřejní automobilka až v lednu, ale už teď oznámila, že začátkem roku propustí 4000 "bílých límečků" - desetinu všech úřednických pozic, které má v USA a Kanadě. Přidají se k dalším asi 2800 zaměstnancům, které Ford propustil už od jara.

Ford vykázal ve třetím čtvrtletí ztrátu 284 milionů dolarů. Samotná automobilová divize za letošní rok prodělala 1,7 miliardy dolarů. Vloni ve stejném období přitom vydělala 1,1 miliardy.

Akcie detroitské společnosti se propadly od konce minulého roku o 40 procent. Minulý týden dokonce dosáhl kurz nejnižší hodnoty za poslední dva roky. Podle Detroit News se snížil podíl Fordu na trhu v USA na 17,6 procenta z loňských 18,4. Před deseti lety prodával ford 26 procent aut ve Spojených státech.

Šéf firmy Bill Ford Jr. v říjnu varoval, že plán restrukturalizace nazvaný "Cesta kupředu" bude zahrnovat uzavření některých závodů. Vedení firmy se také snaží dohodnout s odboráři o nižších úhradách za zdravotní péči.

Problémy hlásí i General Motors.

Miliardové ztráty hlásí i největší konkurent Fordu, General Motors. Investoři očekávají, že firma vylásí bankrot do šesti až dvanácti měsíců kvůli klesajícím tržbám a vysokým nákladům na zaměstnance.

Burza čeká krach General Motors, ČTĚTE ZDE.

Obě automobilky čelí konkurenci japonských značek, ale malou cenovou válku vedly i mezi sebou. Ukázalo se však, že ve špatnou dobu. Zdražila se ropa a Američané kupují méně aut s velkou spotřebou, především takzvaných SUV - terénních aut, na nichž Ford i GM dobře vydělávaly.

Oběma velkým automobilkám klesají marže a tím i zisky. A dluhopisy obou firem se postupně dostávají do nejhorší kategorie označované "junk".

V Evropě propouštějí nejen Američané

Ford teď propouští i v německém závodě v Kolíně nad Rýnem. O práci přijde do konce roku asi tisíc lidí. V automobilovém průmyslu v Německu podle ekonomů v příštích letech ubudou další tisíce pracovních míst. Daimler Chrysler oznámil, že propustí 8500 lidí, problémy předvídá i Volskwagen.

Propouštění čeká také přes 1300 lidí španělské dceřiné automobilky Volkswagenu. V Seatu ztratí práci každý dvanáctý zaměstnanec. Snižování stavů přichází poté, co se vedení Seatu nedohodlo s odbory na 10procentním snížení platů kvůli stlačování nákladů.

O propouštění ve Španělsku a plánech úspor Volkswagenu ČTĚTE ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy