Dell: Naše baterie můžou zapálit počítač

ČTK, Red EKO
15. 8. 2006 8:55
Dallas - Americký počítačový výrobce Dell bude svolávat zpět 4,1 milionu baterií do notebooků, které vyrobila japonská společnost Sony Corp.

Důvodem je riziko přehřívání a vzplanutí. Dell v noci na dnešek oznámil, že vyjednává podmínky svolání s americkou federální komisí pro bezpečnost spotřebního zboží.

Komise případ označila za největší takovou akci na trhu s elektronikou, jakou kdy organizovala. Mluvčí Dellu oznámil, že jde o baterie, které do notebooků šly mezi 1. dubnem 2004 a 18. červencem letošního roku. Většina notebooků s těmito bateriemi byla prodána ve Spojených státech, ale více než milion byl prodán v dalších zemích.

"Ve vzácných případech může zkrat způsobovat přehřívání baterie," řekl mluvčí s tím, že se v důsledku toho může objevit kouř či oheň. Podle vyjádření společnosti pro agenturu Reuters, však nikdo nebyl při těchto incidentech zraněn.

Rizikové baterie se objevily v některých laptopech modelů Latitude, Inspiron, XPS a v mobilních pracovních stanicích.

Kouřící laptopy

Podnik se chystá oznámit vše na internetu spolu s popisem rizikových modelů. Tiskový mluvčí dodal, že internetové stránky uživatele navedou, jak si zdarma nechat od Dellu baterie vyměnit.

Mluvčí společnosti Sony oznámil, že firmy problém s bateriemi již přes měsíc intenzivně studují.

Podnětem byly zprávy o půl tuctu případů kouřících nebo hořících laptopů z USA. Sony se podle svého mluvčího bude na krytí nákladů celé akce s Dellem podílet.

Nikdo ze Sony ani z Dellu nebyl schopen odhadnout, kolik akce může stát ani to, jak se firmy o náklady podělí.

Pro Dell ale akce může představovat riziko, že tak rozsáhlá výměna může snížit budoucí prodej jeho notebooků, napsala agentura AP.

 

Právě se děje

Další zprávy