Hyundai odkládá stavbu, kraj se nebojí

Martina Macková, Adam Junek
27. 4. 2006 15:45
Soul/Nošovice - V Hyundai zavládla panika. Vydání zatykače na šéfa automobilky Čong Mong-kua je na spadnutí. Lidé ze zóny v Nošovicích se ale už odstěhovali.

Po sérii vyšetřování policie šéfa Hyundae podezírá z úplatkářství, zneužití důvěry a vytváření tajných fondů.

S jejich pomocí se údajně firma snažila o uplácení politiků a dalších vlivných lidí. Informují o tom světové agentury.

"To je velmi šokující. Mezi vrcholovými manažery zavládla panika. Nepřítomnost generálního ředitele Čonga je zcela zásadní věc a následky ani nelze slovy popsat," reagoval na zprávu prokuratury mluvčí automobilky Hyundai Jake Čang.

"Rozhodli jsme se zatknout Chunga kvůli vytváření úplatkového fondu ve výši sto milionů dolarů a kvůli tomu, že jeho činy způsobily firmě újmu v hodnotě tři sta milionů dolarů ztrátou důvěry," řekl prokurátor Chae Donk-woo.

Hyundai se chystá investovat až miliardu eur (až 29 miliard Kč) do výstavby závodu v České republice. Slavnostní zahájení stavby je ale odloženo - na neurčito.

Podle korejských médií ale zatím podnik zahájení výstavby továrny odložil právě kvůli vyšetřování nejvyššího vedení firmy. České ministerstvo průmyslu a obchodu si však není vědomo žádného zpoždění.

Kraj: stále čekáme

"Nemáme stále žádné oficiální informace z Koreje o tom, že by Hyundai Motor Copany zastavovala investici v Nošovicích,  proto i nadále považuji zprávy v médiích za spekulace," řekl dnes hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský (ODS).

Kraj ví jediné: slavnostní výkop se odkládá. To pro něj ale neznamená, že by zastavil práce v zóně. Ty pokračují podle rozpisu, samospráva totiž již vypsala výběrová řízení, uzavřela smlouvy a přeložky sítí se začnou dělat už za dva týdny.

Podle hejtmana je důležité to, co Česku sděluje korejská strana, od které jsou ujišťováni, že firma o zrušení plánů na stavbu továrny v Nošovicích neuvažuje a přípravy stále běží. "Pro nás se tedy nic nemění," dodal hejtman.

Hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský (vlevo) a předseda Zemědělského družstva vlastníků Nošovice Jiří Vícha na tiskové konferenci v Ostravě.
Hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský (vlevo) a předseda Zemědělského družstva vlastníků Nošovice Jiří Vícha na tiskové konferenci v Ostravě. | Foto: Aktuálně.cz

Ale i kraj připouští, že situace v Koreji je nepřehledná a neustále se mění. "Opravdu si nemyslím, že by se v této chvíli dalo dělat víc. I naše vláda v této chvíli dělá maximum možného," míní Tošenovský.

Lidé už odešli, pole se mění

Lidé, kteří léta bydleli přímo v polích, jež se pomalu stávají obří průmyslovou zónou, své domky už většinou opustili. Majetek prodali státu a odstěhovali se. Podle kraje zůstávají dnes v zóně přechodně pouze dvě rodiny, které bydlí na okraji, a někteří z již odstěhovaných si mohli v domech částečně nechat i  věci.

Odejít ale museli. "V zóně se už zanedlouho vypne elektřina a plyn kvůli přeložkám sítí, takže by se tam stejně bydlet nedalo," řekla Aktuálně.cz mluvčí krajského úřadu Šárka Swiderová.

"Stále si myslím, že jakmile se vyjasní situace v Koreji, bude se i s naší investicí pokračovat dál," řekl Aktuálně.cz místostarosta Nošovic Miroslav Kačnarčik. Podle něj už z polí jednoduše nic jiného než zóna nebude. "Je to nevratná věc, i kdyby nebyl Hyundai, bude někdo jiný."

Nebude-li Huyndai, zóna nezbude 

Do přípravy a budování zóny v Nošovicích se investovalo téměř 600 milionů korun. Více než půl miliardy stát rozdělil mezi 170 vlastníků pozemků a domů, prvních 20 milionů korun už od kraje dostalo i zemědělské družstvo.

Také hejtman potvrzuje, že peníze stát neinvestoval pouze pro projekt Hyundai. Pokud by tedy korejská automobilka nakonec v podhůří Beskyd nestála, vlastně nikdo neprodělá.

"Vyroste-li v zóně továrna Hyundai, bude to skvělé, ale jsou i další velcí investoři, kteří chtějí pozemky o rozloze větší než sto hektarů, takže nemám strach, že bychom zónu nenaplnili," věří Tošenovský.

Hejtman zdůrazňuje, že přes nejasnosti s investicí věří, že vláda dodrží sliby. "Očekáváme především modernizace silnic a železnice v kraji. My samozřejmě všechny závazky dané lidem a obcím v souvislosti s přípravou zóny splníme," řekl Tošenovský.

Prokuratura jde i po šéfovi Kia

Korejská prokuratura má v úmyslu obžalovat i ředitele sesterské automobilky Kia Motors Čong Ui-suna, který je synem šéfa Hyundai. Čonga mladšího však úřady zadržet nechtějí.

Mluvčí prokuratury v Soulu Kang Čan-u agentuře AP řekl, že požadavek o vydání zatykače ještě musí schválit generální prokurátor. Zatím však není jasné, kdy by se tak mohlo stát. Korejské úřady skupinu Hyundai Automotive Group vyšetřují od března.

Akcie podniku na dnešní zprávu reagovaly propadem téměř o čtyři procenta.

Čong starší byl na začátku tohoto týdne v budově generální prokuratury asi 15 hodin vyslýchán a vyšetřovatelé ho propustili až v pozdních nočních hodinách. Čong mladší strávil odpověďmi na dotazy vyšetřovatelů zhruba 18 hodin.

Hyundai
Hyundai | Foto: www.hyundai.com

Obě automobilky, tedy Hyundai i Kia, zrušily také veškeré plánované akce s investory na tento a příští měsíc. Konat se tedy zatím nebude ani schůzka s korejskými investory k výsledkům hospodaření za první čtvrtletí letošního roku, ani promoční akce v USA, Evropě a v Asii.

Současný skandál však není prvním problémem automobilky Hyundai s uplácením. V roce 2004 byl na dva roky odsouzen její viceprezident Kim Dong-jin za to, že se podílel na vytváření fondu na uplácení, který měl sloužit k ovlivňování politiků při prezidentských volbách v roce 2002.

 

Právě se děje

Další zprávy