Legenda luxusu Rolls-Royce slaví stovku

eko, ČTK
15. 3. 2006 0:00
Praha - Legenda slaví. Je tomu sto let, co na anglické silnice vyjel první Rolls-Royce - symbol pohodlí, bezpečnosti a luxusu. UVNITŘ FOTOGALERIE
Foto: http://www.rolls-roycemotorcars.com/

V Česku o něj však není zájem. Pět let si ho totiž nikdo nepořídil. Poslední vůz byl zaregistrován v roce 2000, před tím byly zaregistrovány dva vozy v roce 1996. Celkem v tuzemsku podle Centrálního registru vozidel vlastní Rolls-Royce dvanáct lidí. Další nejméně desítka vozů jezdí s veteránskými poznávacími značkami.

V poslední době dávají bohatí kupci většinou přednost sportovnějším vozům, jako je Ferrari, či Maserati, nebo si pořídí méně okázalý Mercedes, či Audi za méně peněz.

Cena nového vozu začíná zhruba na devíti milionech korun. Skromnější zájemce může sáhnout po ojetině, kterou v současnosti na trhu reprezentuje jediný vůz, model Silver Spur z roku 1996, který je k mání v jednom královéhradeckém autobazaru za 3,2 milionu korun.

Dostupnější - veterán

V současnosti je například možné koupit Rolls-Royce Silver Cloud II z roku 1961 za 750 tisíc korun, Silver Shadow Saloon z roku 1969 za 580 tisíc korun nebo předválečné vozy za cenu přes jeden milion korun. Podle znalců se ani v této kategorii cena u kompletního vozu většinou nedostane pod půl milionu korun.

Foto: http://www.rolls-roycemotorcars.com/

Zřejmě nejznámějším českým majitelem Rolls-Royce je podnikatel Fidelis Schlée, který, stejně jako britská královna, vlastní model Flying Spur za přibližně sedmnáct miliónů. Již předtím koupil ojetý rolls po zpěvákovi Rolling Stones Micku Jaggerovi.

A jak se firmě daří?

Rolls-Royce v loňském roce zvýšil provozní zisk o 40 procent na 679 milionů liber (28 miliard korun). Hrubý zisk stoupl dokonce o 49 procent na 548 milionů liber a tržby vzrostly o devět procent na 6,6 miliardy liber.

 

Právě se děje

Další zprávy