Slovensko nemá ruský plyn. Vyhlásilo stav nouze

Pavla Adamcová Tomáš Fránek, Pavla Adamcová
6. 1. 2009 15:22
Jde o nejhorší výpadek dodávek v historii
Tlakoměr ukazuje, jak poklesly dodávky ruského plynu do Evropy
Tlakoměr ukazuje, jak poklesly dodávky ruského plynu do Evropy | Foto: Reuters

Bratislava - Slovensko nemá po největším výpadku dodávek plynu z Ruska dostatek této suroviny a vyhlásilo stav nouze.

To znamená, že je vláda připravená regulovat dodávky plynu firmám a dalších velkým odběratelům, obyvatel se opatření nijak nedotkne. Slovensko je na ruském plynu závislé ze sta procent.

(Text pokračuje pod grafikou)

Foto: Aktuálně.cz

Vyhlášení stavu nouze oznámil po zasedání krizového štábu ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek. Slovenský plynárenský průmysl (SPP) vyhlásí ve 14 hodin stav nouze zatím bez toho, že by dodávky plynu omezoval. Jahnátek ale uvedl, že velkoodběratelům plynu regulace dodávek hrozí.

"V žádném případě se to nedotkne domácností, nemocnic a škol," řekl podle agentury Sita ministr. Podle něj Slovensko při mrazivém počasí spotřebuje 30 milionů kubíků plynu, ze zásob je ale schopné čerpat 22 milionů kubíků, ne však neomezeně.

Pokud se vláda rozhodne regulovat plyn, tak to podnikům a dalším velkoodběratelům oznámí s přesnými termíny, kdy dodávky omezí. Krizový štáb se znovu sejde zítra v 11 hodin. Slovensko kvůli prudkému snížení dodávek muselo odstavit všechny kompresorové stanice.

Česko má zatím dostatečné zásoby

Česká republika má podle Ministerstva průmyslu a obchodu pro svoji aktuální spotřebu dostatečné množství zemního plynu v podzemních zásobnících, které využívá jako kompenzaci ke sníženým dodávkám plynu.

"Ztráty z dodávek v České republice jsou kompenzovány těžbou z podzemních zásobníků plynu ve výši 35 milionů m3 za den a dodávkami norského plynu ve výši 23 milionů m3 plynu za den," řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku Tomáš Hüner.

Bylo by otázkou několika týdnů, aby zkrácené dodávky plynu vážně zasáhly rovněž Českou republiku. "V takovém případě by se i u nás vyhlásil stav nouze, došlo by k omezení průmyslu a celá situace by se promítla do HDP," vysvětlil pro Aktuálně.cz analytik Petr Novák ze společnosti Atlantik FT.

Upozornil nicméně, že takový krizový scénář spíše neočekává. "Obě strany (Rusko i Evropská unie) budou mít snahu se na dodávkách dohodnout," doplnil.

"Obě strany obchodního sporu, ruská i ukrajinská, ubezpečují, že dělají vše proto, aby zásobování a tranzit plynu do Evropy probíhal normálně," dodal tiskový mluvčí ministerstva Tomáš Bartovský. Společná zjišťovací mise českého předsednictví a Evropské komise podle něj jednala z představiteli ukrajinské vlády v Kyjevě a po dnešním jednání míří na další jednání do Berlína s Gazpromem.

 

Právě se děje

Další zprávy