Jste pesimista? Prohlubujete tím finanční krizi

Pavla Adamcová Pavla Adamcová, hjp
6. 1. 2009 9:40
Pesimismus může být jedním z hlavních důvodů celosvětové ekonomické krize
Foto: Reuters

Londýn - Celá řada lidí si kvůli finanční krizi maluje svou budoucnost černě. A nejen to - ostatní přesvědčuje o tom, že také oni mají vážný problém. Není divu, že naprostá většina akcií ve světě padá ke dnu. Mezi nimi i ty, které skutečné potíže vůbec nezaznamenaly.

Pesimismus podle Davida Tanga, bývalého podnikatele z Hongkongu, značně ovlivňuje to, jak se nám daří. "Padají akcie i těch nejváženějších společností jako HSBC, která není reálně ohrožena, BP, které má značné ropné rezervy, či firem jako Dell, jež má obrovský objem hotovosti," popisuje Tang pro britskou BBC situaci, která je pro něj barometrem špatné nálady.

Co vlije lidem do žil optimismus? Podle Tanga práce

Účinnou zbraní proti pesimistickým náladám je přitom podle obchodníka, který rozjel řetězec obchodů s oblečením, růst zaměstnanosti. Práce totiž podle něj měří lidské pocity přesněji než Richterova stupnice zemětřesení.

A jak toho docílit? Vlády by měly především podporovat projekty na zvýšení zaměstnanosti a zároveň nutit banky, které zachránily před krachem, aby půjčovaly malým a středně velkým podnikům.

Pokud budou mít lidé pocit, že získat práci není nepřekonatelný problém, jejich optimismus vzroste.

Vraťme se k základům

Zároveň se tak zamezí panice, která v době finanční krize hýbe trhem. "Vše, co musíme udělat, je posadit se, uklidnit se a vrátit se k základním faktům," vysvětluje svoji teorii Tang.

To zahrnuje i pravou podstatu podnikání. "Současné podmínky jsou budíčkem pro ty, kteří přestali rozumět svým investicím," zdůrazňuje obchodník. Do teď podle něj většina lidí míchala dohromady cenné papíry, komodity, deriváty, opce i devizy a poslouchala "nejzaručenější" teorie, jak si rychle vydělat.

"Všechny tyto chytré teorie a důvtipné myšlenky nenahradí podstatu nabídky a poptávky s odkazem na efektivitu práce. Právě na tyto základní prvky kladou důraz lidé, jako je Warren Buffett," uzavírá svou myšlenku Tang.

 

Právě se děje

Další zprávy