Vondra: Nedostatek plynu Česku ani EU nehrozí

Roman Gazdík
3. 1. 2009 15:50
Vicepremiér v Praze jednal se zástupci Gazpromu
Alexander Medveděv na tiskové konferenci v Praze
Alexander Medveděv na tiskové konferenci v Praze | Foto: Reuters

Praha - Podle českého vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry nemají čeští občané důvod se znepokojovat kvůli současné plynové při mezi Ukrajinou a Ruskem.

Vondra  to prohlásil v Praze po jednání s ředitelem vývozního křídla ruské společnosti Gazprom Alexanderem Medveděvem. Ten Česku jako předsednické zemi slíbil, že své závazky splní.

"Gazprom hodlá všechny své závazky dodržovat," řekl na tiskové konferenci. "Není žádný důvod ke znepokojení v České republice. Zásobníky jsou plné i pro případné výkyvy v dodávkách."

Pokud by se situace táhla delší dobu, má EU podle Vondry možnosti, jak dlouhodobé otázky dodávek plynu řešit. Pokud se Rusko a Ukrajina nebudou moci dohodnout a jejich spory budou pokračovat, řešením by byla diverzifikace přepravních cest a dodavatelů.

Vondra také zdůraznil, že Česko předsedající Unii ani Evropská komise nehodlají být arbitry v obchodním sporu mezi oběma zeměmi. To souvisí jednak s tím, že ČR nemá přístup k detailům smluv, jednak nemá možnost ověřit pravdivost tvrzení jednotlivých stran ve sporu.

Na dřívějším sobotním setkání s novináři například Medveděv obvinil Ukrajinu z toho, že porušuje závazky tranzitní země, když údajně nelegálně odebírá ruský plyn, který je skrze její území vyvážen do dalších evropských zemí.

První evropské země začaly v pátek odpoledne hlásit pokles tlaku v plynovodu této energetické suroviny. Šlo o Polsko, Maďarsko, Rumunsko a Slovensko. V sobotu se k nim připojilo i Bulharsko. Ukrajině nedodává Rusko plyn od 1. ledna.

Důvodem jsou stovky milionů dolarů, které Gazpromu ukrajinský Naftogaz údajně dluží. Naftogaz sice 30. prosince oznámil, že do Moskvy poslal požadované dvě miliardy dolarů, které mu půjčily ukrajinské banky, ale Medveděv uvedl, že 600 milionů dolarů stále nedostali.

Foto: Reuters

"Ukrajina porušuje energetickou chartu, kterou Ukrajina nejen podepsala, ale také ratifikovala. Podle charty je povinnost tranzitní země dodat plyn, který probíhá jejím územím. Bez ohledu na to, jaká je jejich situace," řekl na tiskové konferenci přenášené kanálem ČT24.

Podle Medveděva si Ukrajina bere denně více než 35 milionů kubických metrů plynu určeného pro Evropu.

Nejasný je tak osud dodávek na Ukrajinu v letošním roce. "Bez ohledu na naše pokusy nebyla podepsána smlouva o dodávkách plynu. Podle práva tak nemůžeme dodávat na Ukrajinu plyn," řekl novinářům ředitel vývozního křídla Gazpromu. "Pokud neexistuje smlouva, není možné dodávat žádný produkt."

Naftogaz v sobotním prohlášení jakákoliv obvinění z "krádeží" plynu určeného Evropě odmítl a nazval postup Gazpromu "energetickým vydíráním".

Itálie, která od prvního ledna předsedá vyspělým ekonomikám G8, má v úmyslu kvůli krizi svolat mimořádný summit skupiny.

 

Právě se děje

Další zprávy