Chmurná věštba. V Británii ztratí práci 600 tisíc lidí

Tomáš Fránek
29. 12. 2008 21:05
Recesi se zatím úspěšně brání Francie
Foto: Reuters

Londýn - Ve Velké Británii ztratí v roce 2009 práci 600 tisíc lidí. To je nejhorší zpráva pro trh práce za posledních sedmnáct let.Uvedl to britský odborný ústav pro rozvoj CIDP.

Podle další dnešní zprávy, kterou zveřejnil Mezinárodní měnový fond, budou nynější finanční krize a ekonomická recese trvat ještě několik dalších čtvrtletí. Vlády by proto měly jednat razantně, aby snížily pravděpodobnost další Velké hospodářské krize. "Čas a činy jsou nyní tím, co je podstatné," uvedl fond.

Podle britského ústavu nezaměstnanost v roce 2009 dosáhne asi 2,8 milionu lidí. "Bude až o jeden milion vyšší počet lidí bez práce než na podzim letošního roku," uvedl podle agentury Reuters hlavní ekonom CIPD John Philpott při představování výroční zprávy Barometer Report.

Nejhorší situace bude podle Philpotta v prvních měsících roku 2009 - ty budou vůbec nejhorší za uplynulých dvacet let. Špatné období začne prvního ledna a bude trvat až do Velikonoc.

Krachy obchodů

Ústav zároveň varoval, že Británii čekají i další krachy obchodní a obchodních sítí. Do konkursu se tak dostal obchod Adams s dvěma tisíci zaměstnanci. Už předtím zkrachovala síť Woolworths, obchod s hudbou Zavvi a obchodní skupina Officer's Club.
Britové navíc nevěří, že jim v příštím roce porostou platy. S růstem mezd počítá pouze 11 procent lidí.

O něco lepší situace je zatím ve Francii. Hrubý domácí produkt Francie se ve třetím čtvrtletí zvýšil o desetinu procenta.

Druhá největší ekonomika eurozóny tak dnešní oficiální statistikou zopakovala, že uniká hospodářské recesi. Centrální statistický úřad Francie potvrdil předběžný odhad za třetí čtvrtletí z listopadu i to, že se HDP Francie ve druhém čtvrtletí snížil o 0,3 procenta.

Statistický úřad ale odhaduje, že za poslední čtvrtletí roku vykáže ekonomika pokles o 0,8 procenta, a proto je nepravděpodobné, že by Francie za oslabení světové ekonomiky unikala recesi nadále.

Obavy s krize mají i firmy v Česku

S negativními dopady ekonomické a finanční krize se bude Česko podle názoru poloviny tuzemských podnikatelů potýkat celý příští rok a krize přesáhne až do roku 2010.

Letošní rok byl přesto podle téměř dvou třetin tuzemských firem úspěšný, i když většinu z nich už krize v posledním čtvrtletí zasáhla a nedotkla se jen necelé třetiny podniků. Vyplynulo to z předvánočního průzkumu Hospodářské komory ČR mezi 2320 podnikateli z celé České republiky.

 

 

Právě se děje

Další zprávy