Gazprom slibuje: Dodávky plynu do Evropy neomezíme

Martin Novák Martin Novák
29. 12. 2008 14:02
Pokud se do konce roku nedohodnou, může Rusko Evropě zavřít kohoutky
Foto: Reuters

Moskva - Už jen tři dny zbývají ruským a ukrajinským vyjednavačům k uzavření dohody o zaplacení dluhu týkajícího se dodávek plynu. A vedení ruské plynárenské společnosti Gazprom ujišťuje, že plyn do Evropy bude proudit dál a nedojde k omezení dodávek.

Gazprom požaduje, aby Ukrajina splatila před podpisem nové smlouvy dluh dosahující údajně výše téměř dvou miliard dolarů.

A chce také od příštího roku zdražit plyn pro Ukrajinu z dosavadních 179 dolarů na tisíc kubických metrů na více než 250 dolarů.

Vláda v Kyjevě zatím odmítá na požadavky přistoupit a tvrdí, že část dluhu už splatila a část splatí příští rok.

Nejvyšší vedení Gazpromu dnes ujistilo, že zajistí dodávky zemního plynu evropským odběratelům. "Členové dozorčí rady zvlášť zdůraznili, že Gazprom v plném objemu splní své závazky vůči evropským spotřebitelům," je napsáno v prohlášení Gazpromu, vydaném po mimořádném zasedání dozorčí rady. .

Foto: Aktuálně.cz

Mluvčí Gazpromu Sergej Kuprjanov nabídl Kyjevu kompromisní řešení. Dluh by prý mohl být splacen tak, že by si Ukrajina po určitou dobu "odpustila" Rusku poplatky za tranzit plynu přes ukrajinské území.

Poplatky činí jeden dolar a sedmdesát centů za tranzit tisíce kubických metrů plynu na sto kilometrů.

Na stole je také varianta, že Ukrajina vrátí do Ruska část plynu, který má uskladněný v podzemních zásobnících pro případ nenadále krize nebo přerušení dodávek.

V těchto zásobnících skladuje ukrajinská státní forma Naftogaz 17 miliard kubických metrů plynu, což je přibližně pětina ukrajinské roční spotřeby.

Foto: Aktuálně.cz

"Děláme vše pro to, abychom se omezení nebo přerušení dodávek na začátku roku vyhnuli. Věřím, že vy zbývajících dnech tohoto roku se dohodneme," řekl Kuprjanov rozhlasové stanici Echo Moskvy.

Pokud Rusové dodávky skutečně přerušili nebo minimálně omezili, bude se opakovat dva roky stará situace. Na začátku ledna roku 2006 Gazprom zastavil provoz plynovodů na západ, protože se nedohodl s Běloruskem na zvýšení ceny.

Plyn znovu začal proudit do Evropy poté, co Bělorusové ustoupili.

 

Právě se děje

Další zprávy