Island má to nejhorší za sebou, tvrdí MMF

Pavla Adamcová Pavla Adamcová, hjp
19. 12. 2008 18:25
Pozorovatelé tvrdí, že se islandská koruna stabilizuje
Obchůdky pro turisty jsou v centru Reykjavíku téměř na každém kroku a během hlavní sezóny je v nich vždy plno.
Obchůdky pro turisty jsou v centru Reykjavíku téměř na každém kroku a během hlavní sezóny je v nich vždy plno. | Foto: Pavla Hejlová, Aktuálně.cz

Reykjavík - Island má to nejhorší za sebou. Podnikl první klíčové kroky k tomu, aby zajistil svou finanční stabilitu a zotavil se z krize. Tvrdí to alespoň pozorovatelé z Mezinárodního měnového fondu (MMF), kteří ostrov navštívili.

Vedoucí mise Poul Thomsen podle britské BBC řekl, že stát podnikl důležité kroky ke stabilizaci islandské koruny. Zároveň dodal, že listopadová půjčka od MMF ve výši 2,1 miliardy dolarů by měla být na oživení ostrovní ekonomiky dostačující.

"Podpůrný program MMF pokračuje dobře," prohlásil Thomsen. Rozumná monetární politika podle jeho slov dopomohla ke stabilizaci státní měny. Mohlo by tak brzy dojít také na snížení úrokových sazeb. Hlavní úroková sazba Islandu je v současnosti na 18 procentech. 

K pokrokům došlo i v oblasti restrukturalizace finančního sektoru, říká MMF. Přitom v říjnu byla vláda nucena převzít kontrolu nad třemi svými bankami. Podle Thomsena se nyní uplatní strategie obnovení bankovních aktiv. "Byl položen základ pro ocenění nových i starých aktiv u bank," dodal. Má to znamenat počátek rekapitalizace bank, která by měla proběhnout do konce prvního čtvrtletí příštího roku.

Islanďané jsou houževnatí, krizi zvládnou

Islandu v uplynulých týdnech hrozila emigrační vlna. Podle odhadů se míra nezaměstnanosti do jara vyšplhá až na 10 procent a z ostrova se podle agentury Bloomberg chystá odejít za prací až polovina mladých lidí.

Analytici přesto věří, že se Islanďané s krachem státu vypořádají. Finanční krizi prý díky své houževnatosti překonají jako jedni z prvních. "Lidé, kteří maji šest měsíců tři hodiny denního světla, horizontální déšť a přežijí zimu po tisíc let, pak přežijí naprosto vše," říká s jistou mírou nadsázky analytik Jan Sykora z Wood & Company.

Další misi na ostrov v Atlantiku podnikne MMF v únoru. Cílem tentokrát bude zhodnotit program na podporu ekonomiky.

 

Právě se děje

Další zprávy