Z rivalů kolegové. Asijské velmoci se spojí proti krizi

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
13. 12. 2008 15:05
Japonsko, Čína a Jižní Korea chtějí spolupracovat na záchraně svých ekonomik
Japonský premiér Taró Aso (vlevo) doprovází čínského premiréra Wen Ťia-paa a jihokorejského prezidenta Lee Mjong-baka na jednání tří velmocí v japonském městě Dazaifu. Společně chtějí zabránit dopadu krize na jejich ekonomiky.
Japonský premiér Taró Aso (vlevo) doprovází čínského premiréra Wen Ťia-paa a jihokorejského prezidenta Lee Mjong-baka na jednání tří velmocí v japonském městě Dazaifu. Společně chtějí zabránit dopadu krize na jejich ekonomiky. | Foto: Reuters

Fukuoka - Tři největší asijské ekonomiky hodlají společnými silami omezit dopad globální finanční krize, který je brzdí v růstu. Dohodli se na tom v sobotu na summitu v japonském městě Dazaifu jihokorejský prezident Lee Mjong-bak, čínský premiér Wen Ťiao-pao a japonský premiér Taró Aso.

Představitelé států, které tvoří 75 procent asijské ekonomiky, se shodli na tom, že po dobu příštích 12 měsíců nesmí vznikat nové obchodní bariéry. Zdůraznili rovněž, že je důležité nalít kapitál do Asijské rozvojové banky.

Země se také budou snažit podpořit snahy o regionální posílení takzvaných měnových swapů, aby zabránili náhlému oslabení měny, napsala agentura Reuters. Měnový swap je nástrojem k zajištění kurzových rizik v zahraničním obchodu.

Asijské hospodářství upadá do recese se zbytkem světa

Od Asie se očekávalo, že bude hrát v ekonomickém růstu světa ústřední roli, nechali se podle britské BBC slyšet představitelé tří zemí. Měla totiž obrátit zpomalující růst globálního hospodářství. Situace ale teď vypadá poněkud jinak.

Japonsko očekává vůbec nejdelší recesi. HDP země mezi červencem a zářím meziročně klesl o 0,4 procenta. Před dvěma měsíci navíc země přijala balíček na podporu hospodářství za 27 bilionů jenů a teď se do ekonomiky chystá nalít další desítky bilionů.

Ekonomický propad se projevuje i na asijských trzích
Ekonomický propad se projevuje i na asijských trzích | Foto: Reuters

Čína zase na počátku tohoto týdne oznámila, že její export klesl poprvé po sedmi letech. Jižní Korea je finanční krizí dotčena nejvíce - své ekonomice slíbila na podporu proti současné situaci balík opatření za 130 miliard dolarů.

Summit je historickým milníkem

Podle odborníků je summit tří zemí historickou událostí. Dohodě jejich zástupců o spolupráci předcházela desetiletí nepřátelství.

Společně se státy setkávaly na mezinárodních jednáních, toto je však jejich první společný summit pořádaný nezávisle na zbytku asijského kontinentu.

Čínský premiér se nerozpakoval nazvat setkání "milníkem". "Spolupráce mezi našimi třemi zeměmi v překonání problémů bude mít skutečný význam," nechal se slyšet Wen Ťia-pao. "Finanční krize bude mít obrovský dopad na ekonomiky po celém světě."

 

Právě se děje

Další zprávy