Volkswagen na Slovensku nepropouští. Ale práce není

Ekonomika Ekonomika
8. 12. 2008 9:48
Část lidí dostala nucenou dovolenou
Část zaměstnanců nastoupila na nucenou dovolenou už 5. prosince a doma má zůstat až do 12. ledna.
Část zaměstnanců nastoupila na nucenou dovolenou už 5. prosince a doma má zůstat až do 12. ledna. | Foto: Škoda Auto

Bratislava/Praha - Německá automobilka Volkswagen připustila, že nemá pro své zaměstnance na Slovensku práci, o propouštění však zatím neuvažuje. Nejdřív přijde na řadu nucená dovolená a snížení pracovního úvazku.

O situaci v bratislavském závodě, kde se vyrábí vozy Škoda Octavia, informovaly v pondělí slovenské Hospodářské noviny. Problémy na Slovensku nicméně nejsou zdaleka tak vážné jako v české Mladé Boleslavi, kde přijde o práci 870 lidí,

Podle informací HN se propouštět nebude, část zaměstnanců ale zůstane více než měsíc doma. Na nucenou dovolenou nastoupili 5. prosince a doma mají zůstat až do 12. ledna.

Ani zbytek zaměstnanců přitom nebude pracovat na plný plyn. V zaměstnání se budou střídat ve dvoutýdenních intervalech po čtyřech dnech a za celý měsíc tak odpracují pouze osm dní.

Radikální omezení výroby však Volkswagen nadále odmítá. "Detaily jsme s odbory prodiskutovali," potvrdila mluvčí Miriam Repiská, ale detaily dohody odmítla zveřejnit.

Listopadové zprávy o tom, že Škoda Auto hodlá v lednu přestěhovat výrobu Octavií ze Slovenska zpět do České republiky, se ale ukazují jako přehnané. Octavie se na Slovensku vyrábí teprve od března letošního roku.

Automobilce, kterou zasáhla finanční krize i silná koruna, klesly za tří čtvrtletí letošního roku tržby o 2,2 procenta na 158,1 miliardy korun. Čistý zisk se snížil o 24,7 procenta na 8,66 miliardy korun. A budoucnost není nejrůžovější. Zisky mladoboleslavské automobilky budou i nadále klesat.

 

Právě se děje

Další zprávy