Krachující Island získá miliardy na záchranu. Ustoupil

Ekonomika Ekonomika
18. 11. 2008 12:55
Britové a Nizozemci se dočkají vkladů z Icesave
Islandská vlajka nad největší tamní bankou Kaupthing
Islandská vlajka nad největší tamní bankou Kaupthing | Foto: Reuters

Londýn/Brusel - Island se konečně dočká slibovaných šesti miliard od MMF a Evropské unie. V dohodě o navrácení vkladů klientům Icesave se na tom shodli představitelé Islandu, Velké Británie a Nizozemí.

"Akceptujeme rozhodnutí EU vyplatit vklady klientů Icesave, které mateřská Landsbanki negarantuje," prohlásil premiér Geir Haarde .

"V jakém časovém období bude vše vyplaceno, není zatím ujednáno. Znamená to však, že Mezinárodní měnový fond může začít jednat o půjčce pro Island," dodal.

Šéf MMF Dominique Strauss-Kahn potvrdil, že půjčka bude schválena do čtyř dnů. S největší pravděpodobností už ve středu.

MMF nabízí pomoc, ale...

Island se po bankrotu tří největších bank - Kaupthing Bank, Landsbanki Islands a Glitnir Bank - ocitl na pokraji krachu. Mezinárodní měnový fond, který mu nabídl dvou miliardovou pomoc, ale s půjčkou váhal.

Mohl za to spor Islandu s Velkou Británií a Nizozemím, které žádaly záruky pro své občany, kteří mají konta u Icesave, součásti islandské Landsbanky.

Londýn využil protiteroristický zákon, aby zmrazil majetek islandské banky Landsbanki v Británii, a ochránil tak vklady britských občanů. Britská vláda dokonce poskytla 1,27 miliardy dolarů na kompenzaci pro postižené vlastníky kont u Icesave.

Krátce nato ke stejnému kroku přistoupila nizozemská vláda, která každému majiteli účtu u Icesave vyplatila 26,840 dolaru a celkově garantovala všechny účty do výše 100 tisíc euro.

Islandský premiér Geir Haarde
Islandský premiér Geir Haarde | Foto: Reuters

Půjčka nadevše

Obě vlády však nehodlaly slevit z původních požadavků a Island žádaly o garance. Premiér Geir Haarde nakonec ustoupil, aby krachující zemi zajistit miliardové půjčky.

Celkový dluh země už přesáhl 100 miliard dolarů a islandská koruna rekordně klesla. A přestože centrální banka Sedlabanki zvedla úrokové sazby na 18 procent, očekává se, že inflace dosáhne v příštím roce až 20 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy