Japonci se krize nebojí. Půjčí miliardy měnovému fondu

Ekonomika Ekonomika
13. 11. 2008 11:19
Plán předloží premiér Aso na víkendovém setkání ve Washingtonu
Premiér Taró Aso chce MMF půjčit 100 miliard dolarů.
Premiér Taró Aso chce MMF půjčit 100 miliard dolarů. | Foto: Reuters

Tokio - Další a další země žádají Mezinárodní měnový fond o finanční půjčky. Japonsko je zemí, které MMF peníze nabízí. Ze svých devizových rezerv údajně uvolní až 100 miliard dolarů, tedy dva biliony korun.

Premiér Taró Aso to oznámí na víkendovém setkání představitelů skupiny G20 ve Washingtonu, informuje agentura Reuters.

MMF koncem minulého měsíce schválil nový program krátkodobých úvěrů pro rozvíjející se ekonomiky, které mají dobré hospodářské výsledky, ale také problémy se získáním půjček.

Podle představitelů MMF bude v rámci tohoto programu k dispozici maximálně zhruba 100 miliard dolarů. Fond navíc minulý týden schválil půjčku 16,5 miliardy dolarů pro Ukrajinu a 15,7 miliardy dolarů pro Maďarsko.

Peníze ji poskytují jednotlivé členské země. Japonské miliardy by se mohly stát největším obnosem, který jednotlivá země doposud poskytla.

Japonsko a krize? Přijde, tvrdí ekonomové

Přestože Japonsko velkoryse nabízí miliardy zemím postiženým ekonomickou krizí, ekonomové optimismem příliš neoplývají.

Hrubý domácí produkt Japonska se ve druhém čtvrtletí snížil o tři procenta, což vyvolalo  obavy z toho, že se druhá největší světová ekonomika po nejdelší poválečné expanzi řídí do recese.

Vláda se však už v srpnu pokusila podpořit domácí ekonomiku balíčkem opatření v hodnotě 11,7 bilionu jenů, jehož součástí jsou příspěvky pro rodiny, daňové úlevy u hypoték a program na pomoc bankovnímu sektoru.

 

Právě se děje

Další zprávy