Rusové vybírají vklady. Bojí se devalvace rublu

Ekonomika Ekonomika
13. 11. 2008 10:50
Během října vybrali až pětkrát více peněz než v září
Foto: Aktuálně.cz

Moskva - Ruské banky se potýkají s odlivem financí. Tamní obyvatelé podlehli zprávám o finanční krizi a během října vybrali až pětkrát více peněz než v září.

Vklady fyzických osob se snížily o více než sedm procent a u velkých bank jako Raiffeisenbank či UniCredit dokonce o třináct procent.

Nejhůře na tom je Sobinbank, který opustilo 13,4 miliardy rublů, což představuje 43,5 procenta vkladů všech fyzických osob. Polepšila si naopak VTB-24, která si v říjnu polepšila o 2,6 miliardy rublů.

Postiženy jsou hlavně účty vedené v rublech. Zatímco objem vkladů v cizí měně vzrostl o 18 procent na 26,7 miliardy rublů, vklady v rublech se zmenšily o 106,6 miliardy.

Rubl čeká devalvace

Důvodem jsou obavy z možné devalvace měny, která podle některých už začala. Lars Christensen, stratég Danske Bank pro Rusko, tvrdí, že Rusko čelí vážné krizi důvěry i hospodářství.

Ruská centrální banka začátkem týdne zvýšila své úrokové míry o jeden procentní bod. Překvapující rozhodnutí přišlo poté, co úřady vydaly během několika hodin sedm miliard dolarů zahraničních rezerv ve snaze hájit rubl. Podle informací Daily GTelegraphu měnový regulátor za poslední měsíc na ochranu ruské měny vydal už 84 miliard dolarů ze svých rezerv. 

 

Právě se děje

Další zprávy