Majitel ČSOB přijde o 23 miliard korun

red eko
29. 12. 2008 12:18
Za tak vysokými odpisy je globální finanční krize
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Belgická Banka KBC, která v Česku vlastní ČSOB, se potýká s dalšími problémy. Dnes oznámila, že kvůli špatným investicím musí odepsat dalších 900 miliónů eur, tedy přes 23 miliard korun. Informovala o tom agentura Reuters.

Kvůli krizi už před několika měsíci KBC odepsala 1,6 miliardy eur, pročež se její hospodaření propadlo ve třetím čtvrtletí do ztráty 906 miliónů eur (22 miliardy korun).

Na začátku listopadu KBC získala od belgické vlády pomoc ve výši 3,5 miliardy eur (90 miliard korun).

Krize už ovlivnila také hospodaření ČSOB. Československá obchodní banka hospodařila za tři čtvrtletí letošního roku se ziskem necelé 2,8 miliardy korun. To je v meziročním srovnání propad o 63 procent. Vedení banky zároveň oznámilo, že bez vlivu finanční krize by firma vykázala čistý zisk ve výši téměř devět miliard korun.

Úvěry ve skupině ČSOB vzrostly meziročně o pětinu. V současné době tak dosahují 387 miliard korun. Všechny druhy úvěrů rostly vysokým tempem. Největší, přibližně třetinový, růst zaznamenaly hypotéky pro  fyzické osoby. Naopak nejmenší nárůsty vykazují úvěry pro velké firmy.

Celkový objem zůstatků úvěrů na bydlení k poslednímu září přesáhl 189 miliard korun, tedy o 31 procent více, než za uplynulé období.   

Velkou roli v úvěrování bydlení hraje Hypoteční banka, která patří do skupiny ČSOB a která se na poskytování hypoték specializuje.

Z hospodářských výsledků je patrné, že lidé si z banky peníze spíše půjčují, než je do ní vkládají. Poměr úvěrů ke vkladům ke konci 3. čtvrtletí 2008 činil více jak 71 procent. Loni to přitom bylo jen 64 procenta. 

další info: Belgická matka ČSOB prodělala 22 miliard

 

Právě se děje

Další zprávy